Viktig information till dig som besöker www.youschi.se


Denna sida är full av roliga bilder, trevliga äventyr och annan information som kan ge intryck av att det är enkelt och idylliskt eller åtminstone inte extremt svårt att ha en papegoja som tamfågel.

Vi skapade denna sida med syfte att informera om hur det är att ha en stor tam papegoja och vad som krävs för att lyckas. Tyvärr kan vår sida ge intryck av att det är lite för enkelt och det är raka motsatsen till vad vi ville uppnå med sidan.

En papegoja är en extremt social och intelligent fågel, den kräver mycket uppmärksamhet och är samtidigt utrustad med en kraftig näbb och enorma ljudresurser. För att lyckas, måste man få kontroll på detta och det är en ständig kamp. Vi lägger ner otroligt mycket tid på våra fåglar och vi gör det varje dag. En papegoja är inget som du kan stänga in i en bur och umgås med när du har tid, det måste ske regelbundet och varje dag!

Vi har ett stort kontaktnät i Sverige och kan bara konstatera att många misslyckas mer eller mindre med sina fåglar. Ofta är orsaken att någon av punkterna ovan brister. Man har inte tid eller har inte förstått vad som krävs för att lyckas få till en fungerande relation med sin fågel. Att de olika arterna och underarterna är extremt olika och förändras när de blir könsmogna är också något många inte vet eller inser vidden av. Inte alltid är det ägarens fel, tyvärr är det inte ovanligt att säljaren inte själv vet eller berättar vad som krävs av dig när du skaffar papegoja. T ex drar många paralleller med att äga en hund vilket är helt felaktigt.

Det är med andra ord upp till dig att införskaffa korrekta kunskaper och att inte falla för det som är bekvämast. Tro till exempel inte att säljaren alltid berättar hur det är, troligtvis får du höra det du vill höra eller så förtränger du det svåra för att kunna köpa fågeln, den är ju så söt!

Vår sida är i vår mening en bra start på denna resa och om du planerar att skaffa en papegoja att du även införskaffar ett flertal böcker om uppfostran och beteende som finns på vår boksida.

Vi rekommenderar att du börjar med dessa sidor:Men om du har tid, kunskap och engagemang, då är chansen stor att du får lika kul med din fågel som vi har med våra!

De stora