VAD BÖR MIN FÅGEL ÄTA?

Bland veterinärer anses det att runt 80% av alla stora papegojor som kommer till veterinären lider av sjukdomar som är utfodringsbetingade, primärt eller sekundärt. Om alla fågelägare visste vilken mat som var bäst för deras fåglar skulle mycket lidande för både fågel och ägare undvikas.

En mycket vanlig uppfattning är att man ska ge sin papegoja olika fröer som foder. Det baseras ofta på att frön länge var det enda som fanns att köpa. Då det gäller till exempel undulater och andra gräsparakiter (nymfkakadua, rosella m fl) är det helt korrekt då deras naturliga föda till stor del består av torra fröer, framförallt av olika hirsfröer. När det gäller amasoner och många andra papegojor är det helt galet.

Var någonstans i djungeln kan en amason hitta feta solrosfrön vilket ofta är huvudbeståndsdelen i de papegojblandningar som finns att köpa i affärer? Frö som säljs i lösvikt till fåglar kan ofta innehålla insekter, kemikalier och mögelsporer vilket kan vara direkt dödligt för papegojan. Jag har vid flera tillfällen öppnat fröpåsar jag köpt i zooaffären (till framför allt undulater och andra parakiter) och funnit att de innehållit olika levande larver och skalbaggar.

Fröblandningar innehåller en låg halt av många viktiga vitaminer och mineraler, saknar flera essentiella fettsyror samt har en dålig balans mellan kalcium och fosfor. Värst av alla fröer är solros- och safflorfrön som innehåller nästan bara fett. Detta leder till att papegojan blir tjock och inte får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Jämför det som om du bara skulle äta chips och godis. Däremot är det helt rätt att ge de vilda småfåglarna (talgoxar, blåmesar m fl) solrosfrön på vintern, då de behöver mycket fett (=energi) för att klara kylan vilket solrosfrön innehåller. Även hos papegojor som vistas ute i voljärer större delen av året är det befogat att ge en fetare diet med till exempel mer solrosfrön och nötter av god kvalitet. Detta gäller framförallt på vintern då de gör av med mer energi för att hålla sig varma. Jag rekommenderar att solrosfrön, nötter och torkad frukt köps i hälsokostaffären eller i den vanliga livsmedelsbutiken och inte då på hyllan för djurmat då det i princip inte finns regler för den mat som säljs i djurhyllan, allt som krävs är att ”det går att sälja”. Däremot är det mycket högre krav på mat som människor ska äta, till exempel kontrolleras halten av mögel och bekämpningsmedel av Livsmedelsverket. Visserligen innehåller papegojfröblandningar andra frön än solrosfrön, men då framförallt amasoner är riktiga gottegrisar (jämför med labradoren), plockar de oftast bara ut solrosfröna och äter dessa vilket är helt naturligt för dem. Precis som med oss människor har kroppen skapat ett sug efter feta och söta ämnen. Anledningen är att detta är en bristvara i naturen samtidigt som kroppen är i stort behov av det. I moderna tider är detta inte längre sant då vi lätt kan få tag på söta och flottiga matvaror och därmed lätt får i oss för mycket av detta.

Att ge sin papegoja ”rätt mat” är mycket svårt då det inte finns någon fullständig forskning på vad de äter i sin naturliga miljö. Vissa saker har forskarna kunnat lista ut med tiden, men inte allt. De äter till exempel olika frukter, nötter, skott av växter, blommor, småkryp med mera. Dock har dessa växtdelar mycket lågt energiinnehåll i form av fett och socker. Då vi aldrig kommer att ha möjlighet att ge dem deras naturliga föda, får vi i stället försöka se till att de får i sig de mineraler och vitaminer de behöver. Detta görs lättast genom att till 80% ge ett fullgott papegojpellets och komplettera med grönsaker och frukt. Man kan då vara säker på att de får i sig de vitaminer och mineraler som finns i fodret, då de inte kan plocka ut de bitar av fodret som de gillar bäst. Tyvärr är det bara ett fåtal leverantörer som tillverkar pellets för olika arter vilket gör att man bör komplettera fodret med frukt och grönsaker som innehåller de vitaminer och mineraler som just sin egen art behöver mer av. Till exempel får amasoner lätt A-vitaminbrist, aror behöver förhållandevis mycket fett, kakaduor blir lätt proteinförgiftade och grå jako får lätt kalkbrist.

För att få en mer fettrik kost är det lämpligt att komplettera med olika nötter. Broccoli, morötter, persika och papaya innehåller mycket A-vitamin. Gröna grönsaker innehåller kalk.

Papegojor kan lida av kalkbrist trots att de får tillräckligt med kalk i kosten. För att papegojan ska kunna tillgodogöra sig kalk måste den ha vitamin D. Vitamin D bildar fågeln med hjälp av UV-ljus som den får från solen eller speciella lysrör som finns speciellt för fåglar. Det bästa är dock om papegojan får ofiltrerat solljus (ej genom glas) på sig. Därför är det viktigt att låta papegojan få vara utomhus på sommaren då den kan lagra D-vitamin i kroppen.

Självklart ska man inte bara ge sin fågel pellets eller frukt/grönt. Det bästa är att variera maten så att fågeln får pellets, frukt och grönt och lite frön, lite människomat skadar inte heller såsom ägg, pasta, ris, grönt och kyckling.

Att servera pellets, finskuren frukt och grönsaker i skålar precis vid pinnen i buren är visserligen bekvämt för oss då det är mycket enkelt, men det är inte bra ur sysselsättningssynpunkt för papegojan. Sökandet efter föda som upptar en stor del av dagen i det vilda behövs nu inte och sysslolösheten kan resultera i fjäderplockning och andra destruktiva beteenden. Det finns många bra sätt att låta sin fågel fodersöka på. Frukt och grönsaker kan träs upp på spett och hängas från burtaket, vilket gör att fågeln måste klättra för att komma åt det. Man kan gömma pellets i hushålls- eller toarullar och klämma ihop ändarna vilket gör att fågeln måste jobba för att få ut maten. Man kan också köpa in olika fodersöksleksaker (på engelska kallat foraging) från affärer som säljer leksaker för papegojor (till exempel Gojskoj och Northern Parrots) och gömma godsaker så som jordnötter eller skalade solroskärnor i dem. Man kan även tillverka egna leksaker, i filmen Captive Foraging av veterinär Scott Echols får man många idéer, mer information om filmen finns under Film.

Att tänka på när det gäller frukt och bär, är att de varianter vi äter är valda för sin sötma och smak, utöver detta, har vi genom förädling gjort dem ännu sötare och därmed energirikare. Vitaminer och andra näringsämnen är sekundärt och ett äpple till exempel innehåller inte mycket nyttigt. Allt detta sammantaget gör att våra frukter och de vilda frukter papegojorna äter i sin naturliga miljö inte har mycket gemensamt. Detta gör att de kan bli feta om de får för mycket frukt. Vissa sorter är även hårt besprutade och även om vi ”tål det” är det inte hälsosamt för papegojan. Några klassiska exempel är vindruvor, äpplen och päron. Mer exotiska frukterna så som papaya och mango är både nyttigare och mindre besprutade. Därför bör man skala frukten, köpa ekologiskt eller ännu bättre, plocka i trädgården om man vill ge äpple och andra hårt besprutade frukter.

Är man ambitiös kan man komponera sitt eget helfoder. Fördelen är att det kan varieras mer och att det är lättare att tillgodose papegojans aktivitet och nyfikenhet. Nackdelen är att det är svårt att få med alla vitaminer och mineraler samt att papegojan kan peta bort det den inte gillar. I artikeln Vitaminer och mineraler kan man läsa om de vitaminer och mineraler en papegoja behöver. I artikeln står det vad vitaminen eller mineralen behövs för, vilka problem brist och överdosering kan ge och i vilken mat man hittar den specifika mineralen eller vitaminen. Då det är mycket jobb, innehåller många ingredienser, krävs stora mängder råvaror för att det ska bli effektivt. Ett annat problem är att hålla denna foderblandning fräsch. Självklart kan man frysa in men detta lämpar sig bättre för dem som har många fåglar.

Det går att få de flesta papegojor att äta pellets, bara man är tillräckligt envis. Många fågelägare som byter från frödiet till pellets tar bort fröerna och serverar en skål med pellets på morgonen. Ägaren kommer hem och ser att fågeln inte ätit något under dagen och tycker då synd om den och ger den de vanliga fröerna istället. Papegojan är inte dummare än att den väntar ut sin ägare som då ger den frö i stället för pellets och sedan säger att papegojan vägrar äta pellets. Oftast är det ägaren som inte är tillräckligt envis vid foderbyte vilket gör att det misslyckas.

Självklart finns det papegojor som totalvägrar pellets trots att ägaren verkligen försökt och även fått hjälp av en fågelkunnig veterinär. För att fågeln då ska få i sig alla näringsämnen den behöver kompletteras frödieten, förutom med frukt och grönt, med vitaminer och mineraler. Vad en fågel äter styrs till en del av förtroende, en skygg fågel är svår att byta foder på, medan en trygg, utåtriktad individ är mer mottaglig, nyfiken och prövar gärna, än lättare är det om kamraten i flocken redan äter pellets. Våra fåglar är vana vid det mesta och äter eller åtminstone smakar på allt som erbjuds, speciellt om vi äter. De är nästan för nyfikna.

Det finns många olika vitamin- och kalkpreparat att köpa men jag rekommenderar produkter från The Birdcare Company som tagit en stor del av den europeiska marknaden de senaste åren och som fått mycket gott betyg.

Vill man komplettera med vitaminer och mineraler till en fågel som inte äter pellets gör man det lämpligast genom att strö ett vitaminpreparat över till exempel frukt eller annan fuktig mat. Dock måste man tänka på att dosera rätt så att man inte ger för mycket vitaminer och mineraler. Överdosering kan ske av mineraler och de fettlösliga vitaminerna. Överdosering av de vattenlösliga vitaminera är svårt då överskottet kommer ut via urinen. Att ge vitaminer i vattnet är inte att rekommendera då det sker en snabb bakterietillväxt, redan efter två timmar är vattnet otjänligt. Även kalk kan ges extra och då lämpligast över maten. Tänk på att får fågeln inte tillgång till UV-ljus, spelar det ingen roll om kalk ges som komplement. För att papegojan ska kunna tillgodogöra sig kalk måste den ha vitamin D3.

Att ge sin papegoja felaktig mat kan få stora konsekvenser. De lever oftast inte så länge som de ska då de bland annat kan drabbas av vitaminbrist och fetma. Att ge sin papegoja feta fröer och söt frukt leder till att framför allt amasoner många gånger blir överviktiga. I det vilda lever de av en betydligt magrare kost och måste jobba, flyga för att hitta mat. En fågel som putsar sig gör av med dubbelt så mycket energi som när den sover. Fågeln gör av med 2-3 gånger så mycket energi när den rör på sig och äter. Energiåtgången är 11-20 gånger högre när den flyger jämfört med när den sover. Även om en stillasittande tamfågel bara gör av med bråkdelen så mycket energi som en vild fågel behöver den samma mängd med vitaminer och mineraler som den vilda fågeln. Då vi aldrig kan ge papegoja lika mycket motion i fångenskap som den får i det vilda är det därför viktigt att ge en balanserad kost som inte innehåller för mycket energi men tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Jag vet en amasonpapegoja som dog av fettlever vid 12 års ålder, den hade uteslutande ätit papegojblandning och lite frukt. Amasoner som får felaktig kost drabbas bland annat av A-vitaminbrist, lever- och njurskador. Tänk även på att om fågeln inte får i sig alla vitaminer och mineralen den behöver, minskar dess motståndskraft mot infektioner.

Tillbaks