FAROR I HEMMET


KÖKET

I köket finns det många faror för våra fåglar. Undvik att ha fågeln i köket när du lagar mat. Om du i alla fall vill ha det finns det några saker du kan göra för att förhindra att olyckan är framme.

Heta spisplattor
En fågel som landar på en het spisplatta får allvarliga brännskador. När du tar av kokkärlet från plattan, sätt dit en stor kastrull som täcker hela plattan med kallt vatten, då svalnar plattan snabbare. Funderar du på att byta spis? Köp en induktionshäll, plattorna blir inte lika heta och svalnar mycket snabbare jämfört med traditionella gjutjärnsplattor eller glaskeramikhällar. En induktionshäll blir aldrig varmare än temperaturen på maten du tillagar. En annan fördel med induktionshäll är att även om du sätter på plattan av misstag, blir den inte varm förrän du sätter dit ett kokkärl.

AJ, AJJ!!! Där får man inte vara!

Kastruller och stekpannor
Undvik att använda kokkärl som är belagda med teflon eller annan non-stick beläggning. Hettas dessa upp utan innehåll bildas gaser som är mycket giftiga för fåglar. Använd helst kokkärl i andra material. Kokar eller steker du något, se till att ha ett lock över kokkärlen, då kan inte din fågel landa i den varma maten.

Luft
Tänk på att en fågels andningsapparat är mycket känsligare än vår, därför mår de inte bra av stekos eller ännu värre något som bränner vid.

Ugnsrengöring
Se till att fågeln inte är i köket om du använder ugnsrengöring som sprutas i ugnen och sedan värms upp. Dessa bildar oftast ångor som är ohälsosamma. Funderar du på att köpa en ny ugn finns det ugnar med en speciell yta på väggarna som minimerar att mat bränner fast.

Diskmedel och maskindiskmedel
Se till att stänga in diskmedel och maskindiskmedel. Framförallt maskindiskmedel är mycket farligt då det är frätande. Ofta är maskindiskmedlet i form av färgade kulor eller tabletter som kan locka till lek för våra fåglar. Även skummet i en nyfylld diskho kan vara förrädiskt, dels att äta, men också att landa på då de kan drunkna.

Strykjärn
Se till att strykjärnet inte står framme när din fågel är ute. Risk finns att din fågel kan välta ett varmt strykjärn som kan orsaka brand.

In under kylskåp
Många fåglar tycker att det är kul att krypa in under saker, speciellt gäller det honor som är i häckkondition och letar efter en bohåla. Se till att det galler som ofta finns framför kylskåpet längst ner är ordentligt fastsatt.

Olämplig mat framme
Ska du äta middag eller ha just ätit och lämnar bordet obevakat? Tänk på att det finns saker som vi äter som är direkt giftiga för våra fåglar, t ex avokado som även finns i guacamole. Täck över skålar med guacamole och ställ undan avokadon med räkor i kylen tills det är dags att servera. Blev det lite rester kvar? Se till att omedelbart förvara dessa i ett kärl som fågeln inte kan komma åt. Tänk även på att tömma askkoppar med cigaretter och eventuella glas med alkohol, öl eller vin.

Köksredskap
Lägg undan vassa redskap som t ex knivar. En fågel skär sig lätt om den leker med en kniv.


BADRUM/TOALETT

Toalettstol
Se till att alltid stänga locket på toalettstolen när du är klar. Skulle din fågel ramla ner, kan den om du har otur inte ta sig upp och kanske drunknar.

Badkar
Badar du skumbad? Tänk på att fågeln kan tro att den kan landa på skummet. Självklart finns alltid risken att en fågel som hamnar i ett badkar kan drunkna.

Duschkabin
Många duschkabiner står någon centimeter ut från väggen. Fågeln kan ramla ner i utrymmet mellan kabin och vägg utan att själv kunna ta sig därifrån.

Doftspray
Det är inte alltid det doftar rosor på toaletten och många använder då luftfräschare/doftspray. Aerosolerna är inte bra för våra fåglar att andas in.

Styling och makeupprodukter
Hårgelé och hårvax har många gånger roliga färger, stäng burken ordentligt efter användning. Roliga färger har också läppstift och ögonskugga, plocka undan efter användning.

Hårspray och parfym
Ta ut fågeln ur rummet när du sprejar med hårspray och parfym.

Tandkräm
Tandkräm inte är bra att äta.


KEMIKALIER

Vi har många kemikalier i vårt hem som mycket farliga för våra fåglar.

Rengöringsmedel mm
Se till att alltid hålla alla rengöringsmedel instänga. Många av de kemikalier vi använder är frätande, t ex hushållssoda, propplösare och klorin. Tänk även på att rengöringsmedel ofta har en stark doft vilket inte är bra att andas in.

Lösningsmedel
Se upp med lacknafta, tinner och förtunning som avger giftiga ångor.

Råttgift
Använder du råttgift inne eller ute, se till att bara råttor och möss kan äta av det, inte fåglar, tama som vilda eller andra husdjur.

Det är inte bara barn som tycker att alla olika förpackningar med kemiska preparat är spännande.

Insektsmedel, radar
Har du fått in en fluga eller geting, använd en gammaldags flugsmälla, mycket miljövanligt. Blomflugor kan man få bort genom att använda särskilda giftpinnar som sätts ner i blomjorden, se dock till att fågeln inte äter av jorden. Bananflugor (fruktflugor) brukar vara ett problem på sensommaren, dessa och t ex malar kan man få bort med ett preparat som heter Quelex. Detta preparat är ofarligt för fåglar om det används korrekt. För ohyra på inomhusväxter finns det många preparat som är godkända för ekologisk odling som är mindre giftiga och som kan användas, även för denna ohyra finns det särskilda giftpinnar att stoppa ner i jorden.

Växtgifter
Ogräs tas bäst bort med spade eller hacka. Används giftiga kemikalier, se till att fåglarna inte äter av växter som blivit besprutade.

Gödsel t ex Blåkorn
Ko och hönsgödsel är inte lika farligt som de konstgödsel som finns att köpa. Blåkorn är som det låter, små blåa korn som är roliga i färgen. Många av våra vilda fåglar skyr det som är blått men tyvärr fungerar det inte alltid på tamfåglar.


MÖBLER, INREDNING MM

Fläktar
Många har takfläktar eller vanliga fläktar stående hemma. Dessa har ofta hårda fläktblad som kan skada fågeln. Om en fågel landar på takfläkten kan den slungas iväg med en väldigt kraft. Kommer fågeln ivägen för ett roterande blad kan slaget bli mycket kraftigt. Vanliga fläktar har ofta ett galler framför fläktbladen, men dessa är ofta väldigt grovmaskiga och det är lätt för en fågel att komma in med en fot med förödande konsekvenser.

Akvarium
Akvarium bör ha ett lock. Ramlar fågeln i finns risken att den inte ta sig upp.

Tack vare locket är jag ovanpå och inte inuti akvariet.

Öppna ytterdörrar och fönster
Hur många har inte läst om en fågel som råkat rymma på grund av att en dörr eller ett fönster stått öppet? Altandörrar, dörrar och fönster står ofta på glänt under den varma årstiden, risken är då stor att de glider upp om en vind får tag i dem. Många dörrar och fönster går att låsa genom att vrida ner handtaget, på så sätt kan man säkerställa att öppningen inte är stor nog för att fågeln ska kunna ta sig ut. Se därför till att de är i låst läge så att de inte kan öppna sig mer än du vill. Har du ett fönster öppet regelbundet eller om fönstret saknar ovan nämnda spärrfunktion, är det lätt att sätta en barnspärr på fönstret, det går då inte att öppna mer än några centimeter. Att hänga en tunn gardin som ett nät framför dörren eller fönstret är ett annat sätt att hindra att fågeln flyger ut. Att sätta upp en stor lapp med en varningstext kan också få dig som fågelägare att tänka, är fågeln instängd innan dörrar och fönster öppnas?

Innerdörrar, skåpdörrar
Många fåglar tycker att det är kul att landa ovanpå öppna dörrar och skåpdörrar. Stängs dörren fort, hinner inte fågel att flyga iväg och kan då klämma fötterna. Tänk på att de även kan gå igen vid t ex korsdrag. För att förhindra detta kan man sätta något som t ex en liten plankbit eller dylikt mellan karmen och dörren vid gångjärnen som hindrar att dörren kan gå igen.

Öppna lådor
Öppna lådor är alltid kul att krypa in i för en nyfiken fågel eller för en hona som söker bohåla. Se till att inte klämma fågeln när lådan stängs eller ännu värre stänga in fågeln i lådan så att den inte kommer ut. Ser du att fågeln är på väg in i lådan, se till att det inte förvaras något giftigt där.

Golvet
Många fåglar tycker om att springa runt på golvet. Du som fågelägare kanske vet att din fågel gör det och tänker på det när du rör dig hemma, men kommer det besökare till hemmet kanske de inte vet om det. Se till att ta upp fågeln från golvet, det är så lätt att sparka på den eller snubbla över den så att den skadas. Många elkablar löper längs golvlistor och kan utgöra en fara om fågeln börjar gnaga på dem.

Möbler
Många tänker nog inte på att möbler kan utgöra en fara för våra fåglar. En bokhylla som inte står ända in till väggen kan utgöra en fara om fågeln ramlar bakom och inte kan ta sig upp. I en pluffsig soffa är det lätt att missa att fågeln redan sitter på den plats som du sätter dig på, ta för vana att alltid kolla var du sätter dig.

Fönsterrutor och speglar
Det är vanligt att fåglar flyger in i fönsterrutor och speglar, framför allt om den inte har varit ute och flugit i hemmet tidigare. Drag ner persienner eller rullgardiner för fönstret, som sedan dras upp mer och mer när fågeln känner sig hemma. För speglar kan man tejpa upp tyg eller papper som senare tas ner.

Vedspisar och öppna spisar
Vedspisar och öppna spisar är en stora fara för fåglar. Här gäller det att lära fågeln att inte landa.

Giftiga växter och blommor
Att bita på blad är naturligt för våra fåglar då många arter äter knoppar och blommor i det vilda. När den väl fått syn på en blomma kan det gå snabbt. Se till att ha de giftiga blommorna i ett rum där fågeln inte vistas eller släng dem helt. Är du osäker på vilka som är giftiga finns det ett litet häfte som heter Bird Safe House Plants, A Shopper's Guide och som bl a finns att köpa från www.24parrot.com. På Giftinformationscentralens hemsida www.giftinformationscentralen.se finns en lista över giftiga växter.

Tunna trådiga gardiner
För mindre fåglar kan det vara förödande att landa och fastna i tunna trådiga gardiner t ex spetsgardiner. Den kan snärja sig fast och få panik när den försöker komma loss.

Skrymslen att krypa in
Många fåglar och kanske honor i häckkondition tycker att det är kul att krypa in i skrymslen. En god väns kakariki lyckades krypa in i ventilationstrumman trots att det satt en lucka som skydd. Som tur var kröp hon fram efter cirka sju timmar men såg då ut som ett smörpaket.

Elkablar och kontakter
Många fåglar tycker att det är kul att skala elkablar och gnaga på mindre kontakter. Skulle fågeln gnaga in till kardelerna och få ström i sig kan den dö. Försök att gömma kablar i golvsocklar eller använd kabelkanaler. Även PV-rör går att använda.

Den lille elektrikern, en tyvärr ofta återkommande händelse som gör att vi ständigt måste hålla våra fåglar under uppsikt.


ÖVRIGT

Vattenkannor
Vattenkannor med stora öppning är en livsfara. Innehåller kannan vatten drunknar fågeln då den inte kan sig upp. Även för vilda fåglar kan stora trädgårdskannor utgöra en livsfara.

Levande ljus och andra öppna lågor
Har man levande ljus eller använder en gasspis bör fågeln vara instängd. Vingpennor och stjärtpennor som lätt kommer åt lågan tar lätt eld. Tänk även på att en nyfiken fågel kan gå fram till ljuset och välta det, vilket kan göra att t ex en bordduk eller servett tar eld.

Mediciner
Mediciner ska alltid hållas inlåsta. Roliga former, färger och kartor med fina färger lockar fågeln till lek.

Cigaretter och tobak
Att äta cigaretter eller cigarettfimpar är farligt även för människor. Använd en askkopp med lock och förvara cigaretter och tobak oåtkomligt för barn och djur. Tänk även på att tobaksrök är mycket farligt för våra fåglar.

Alkohol
Alkohol kan ofta ha roliga färger och serveras drycken i ett lågt glas kan fågeln lockas till att smaka. Se till att ha fågeln instängd.

Metallbitar
Små olika metallbitar, t ex skruvar och muttrar har rolig form och glänser fint. Många fåglar gillar även att pilla på metalldelarna på en dragkedja eller bita i aluminiumfolie. Skulle fågeln råka svälja en metallbit, åk genast till veterinären då metallförgiftning är dödligt.

Ångor från målarfärg mm
Använd helst vattenbaserad målarfärg vid ommålning vilket inte avger lika mycket giftiga ångor som lacknaftabaserade färger. Fågeln bör inte vistas i rummet som ommålats. Se även till att god ventilation finns i resten av hemmet.

Andra husdjur
Andra husdjur så som katter brukar vara mycket nyfikna på fåglar. Att jaga är en instinkt som är svår att lära bort, lämna aldrig fågeln obevakad med andra husdjur.

Barn, besökare och hantverkare
Barn och vuxna som besöker hemmet tillfälligt kanske inte tänker på att det finns friflygande fåglar i hemmet och öppnar fönster eller dörrar. De är kanske även omedvetna om de risker och faror som finns i hemmet för fågeln. Omedvetet kan de iscensätta situationer som kan bli en fara för fågeln. Ha därför extra koll när andra personer rör sig i hemmet. Enklast är att hålla fågeln inlåst i buren.

Fest
Planerar du ett party hemma? Allt mer livat än fika kan få oanade följder... Om besökare är en fara, tänk då på vad en regelrätt fest kan innebära. Kan du inte placera fåglarna på en plats ur vägen för tillställningen, är det bättre för båda parter att fåglarna får bo hos en vän över natten.

Inga fåglar utsattes för fara eller kom till skada under författandet av denna artikel.

Tillbaks