HUR SER JAG OM MIN FÅGEL ÄR SJUK?

Under julen 2009 blev jag kontaktad av en papegojägare vars amason blivit sjuk. Fågeln hade gått ner i vikt och nu undrade ägaren om jag hade några tips på bra mat som innehåller mycket energi som ägaren kunde ge för att fågeln skulle gå upp i vikt. Jag gav några tips och vi fortsatte att prata om fågeln. Jag fick veta att fågeln plötsligt blivit dålig och att ägaren åkt till en fågelveterinär och att den nu stod på medicinering. Veterinären hade berättat att fågeln förmodligen varit sjuk en längre tid. Vidare fick jag veta att det inte märkts på fågeln att den var dålig, möjligen att den ibland var lite trött, som när den ruggade, men det var inget som ägaren tänkt mer på.

När jag var ny inom fågelhobbyn fick jag lära mig ett ordspråk av de gamla fågelgubbarna, ”den dagen du ser att din fågel är sjuk, den dagen dör den”. Tyvärr så stämmer det allt för ofta.

Fåglar är bytesdjur och har en djupt rotad instinkt att så länge som möjligt dölja tecken på sjukdom eller svaghet för sin omgivning, detta för att inte locka till sig rovdjur som kan vara en fara för hela flocken.

Som ett resultat av evolutionen kan en fågel kompensera förvånansvärt länge för en eller flera skador på kroppen som orsakats av sjukdom, till exempel olika luftvägssjukdomar. När en fågel är sjuk, kan den fysiologiskt kompensera för detta mycket längre tid än vad däggdjur kan. Detta betyder att skadorna på grund av en sjukdom kan vara stora och obotliga innan man ser något symptom. Detta märktes tydligt på Filuren. Då han dog hade han knappt något syrgasutbyte på höger sida, det vill säga han andades bara med en lunga. Trots detta flög han mycket och obehindrat, det enda som märktes var att han flåsade lite mer än normalt, men jag tror att en ouppmärksam fågelägare inte lagt märkte till den lilla skillnaden.

Tyvärr uppmärksammar många ägare först att det är något fel på fågeln när den är så svag att den börjar sitta kraftigt uppburrad, eller till och med på burgolvet.

Detta betyder att vi som fågelägare måste lära oss att känna igen tecken på sjukdom. Då fåglar visar mycket små tecken på sjukdom måste vi lära oss vad som är normalt för fågeln så att vi kan observera små onormala signaler, vilket kan vara tecken på sjukdom.


VAD ÄR NORMALT?
Det bästa sättet att lära sig vad som är normalt för sin fågel är självklart att lära känna sin fågel och dess beteende. Detta gör man genom att observera sin fågel och vad den brukar göra under dygnet, när äter den, när sover/vilar den, hur ser den ut när den sover/vilar, när leker den, hur leker den, när skriker den, hur låter det när den skriker, sjunger och pratar, när putsar den sig? Det bästa är om man kan se fågeln utan att den ser dig, då beter sig fågeln normalt utan att påverkas av dig. När man lärt sig hur sin fågel beter sig ser man lättare små subtila skillnader i dess beteende som kan tyda på sjukdom.


SJUKDOMSTECKEN, VAD SKA MAN TITTA EFTER?
Det lättaste att titta efter är samma saker som man kan studera när man ska lära känna sin fågel. Då fåglar döljer sin sjukdom är det bästa om man kan studera sin fågel när den inte ser dig. Då fågeln spelar frisk fast den är sjuk kan den leka eller äta så fort den ser sin ägare, för att sedan vila eller sova så fort ägaren är utom synhåll. Märker man någon förändring i dess beteende ska man självklart kontakta en fågelveterinär så fort som möjligt.


Tydliga sjukdomstecken
Det finns vissa tecken som är lättare att se än andra. Nedan följer förslag på vad man enkelt kan kontrollera.

Ögonen
Ser ögonen normala ut? En frisk fågel har klara runda ögon. En frisk fågel flaschar (drar ihop och vidgar pupillen) då den till exempel blir glad, upphetsad eller arg. En sjuk fågel har ofta sina ögon halvstängda eller blundar med båda eller ena ögat.

Fjäderdräkten
Hur ser fjäderdräkten ut? Är fjäderdräkten i samma kondition som den brukar vara? En frisk håller fjädrarna tätt intill kroppen förutom då den sover. En sjuk fågel sitter mest uppburrad.

Vingarna
Hur håller fågeln vingarna? En frisk fågel håller vingarna uppe tätt intill kroppen. En sjuk fågel kan ”tappa” vingarna, det vill säga de hänger ner.

Kroppspositionen
Hur sitter fågeln? En frisk fågel sitter upprätt på pinnen. En sjuk fågel sitter lågt, nästan horisontellt på pinnen och en del fåglar sitter kutryggigt. Den kan också luta sig mot gallret och ta stöd av gallret genom att kroka fast näbben i gallret, detta för att stäcka ut luftvägarna så att det blir lättare att andas. Fåglar med andningssvårigheter, värpnöd, tumörer eller andra organförstoringar kan sitta bredbent. En sjuk fågel kan också trilla av pinnen.

Skrik och sång
Låter fågeln som vanligt? Låter den lika mycket som vanlig? Brukar fågeln skrika när du kommer hem och plötsligt slutar med det? För många fåglar är det första sjukdomstecknet att de inte låter lika mycket och att rösten förändras.

Mat
Äter fågeln lika mycket som vanligt? Äter den samma sak som normalt eller bara till exempel pellets? Då fåglar ofta överdriver sitt friska beteende när de är sjuka så kan de sitta mer än normalt vid matskålen och spela att den äter. Det gäller att kolla att den verkligen äter eller leker den bara med maten? Slänger den ner maten på golvet? Blir den lika glad som vanligt när den får sitt favoritgodis? Äter den upp maten på samma sätt som vanligt?

Hur andas fågeln?
En frisk fågel låter inte när den andas. Hos en sjukfågel kan man höra ett rosslande eller vinande när den andas.

Nysningar
Nyser fågeln ovanligt mycket? Det händer att fåglar nyser, men ofta han den då fått något i näsan, till exempel ett dun. En sjuk fågel nyser mycket, ofta och utan anledning.

Snor
Hur ser det ut runt näsborrarna? Hos en frisk fågel är det torrt runt näsborrarna. Hos en sjuk fågel kan det rinna ut näsborrarna. Tänk även på att titta på fjädrarna runt näsan, är de torra eller blöta och kladdiga? Fjädrarna kan vara missfärgade ovanför näsborrarna utan att de är direkt kladdiga när en fågel är snuvig. Sitter det pluggar av intorkat snor i näsan?

Stjärtrörelser
Rör fågeln stjärten när den andas? Hos en frisk fågel är kroppen i princip stilla när den andas. Hos en sjuk fågel kan stjärten vippa när den andas.

Kräkas
En sjuk fågel kan kräkas men även hulka utan att kräkas.

Kloaken
Hur ser det ut runt kloaken? Är det rent och fint eller finns det intorkad avföring runt kloaken?

Fjädrar
Tappar den ovanligt mycket fjädrar fast det inte är ruggningstid? Hur ser de tappade fjädrarna ut? Är det hela fjädrar eller avbitna fjädrar?


Subtila sjukdomstecken
Det finns sjukdomstecken som är svårare att upptäcka men som en ägare som känner sin fågel väl kan se.

Vikt
Vad väger fågeln? Det är inte ovanligt att fågeln, när den väl kommer till en fågelveterinär, har förlorat 1/3 av sin normala kroppsvikt därför att ägaren inte förstått förrän efter en lång tid att fågeln är sjuk.

Vatten
Dricker fågeln som den brukar?

Lek och aktivitet
Leker fågeln som vanligt och på samma sätt? Leker den lika mycket som vanligt? Blir den lika glad som vanligt när den får sin favoritleksak? En sjuk fågel orkar inte leka lika mycket som vanligt.

Avföring
Ser bajset ut som vanligt? Vilken färg har avföringen, urater och urinen? Bajsar fågeln lika mycket som vanligt?

Fågelns bajs består av tre delar, avföring (bajskorven), urat (det vita) och urin (färglös vätska runt bajset). Avföringen ska vara välformad och luktfri men beroende på vad fågeln äter kan det se olika ut. Äter fågeln mycket fuktig mat, till exempel vattnig frukt blir bajset mer vattnigt men man kan fortfarande se en tydlig bajskorv. Äter fågeln pellets brukar avföringen vara brunaktig och mer grönsaktig hos fröätare. Äter fågeln något som är starkt färgat, till exempel artificiellt färgade pellets, blåbär eller rödbetor blir avföringen färgad därefter.

Då fågelns bajs kan variera mycket beroende på vad den äter är det viktigt att studera den under en längre tid och på så sätt lära känna sin fågels bajs. Jag har till exempel lagt märkte till att bajskorven ser ut som små avlånga frön på rad om fåglarna ätit ris. Har de ätit färska fikon luktar bajset annorlunda, nästan illa.

Tecken på sjukdom är om uraterna blir rostfärgade eller gulgröna. Diarré känns igen på att bajskorven blir lös och ofta är avföringen helt utsmetad. Vid sjukdom kan det också förekomma att osmält mat (frön) syns i avföringen.

Putsning
Putsar sig fågeln lika mycket som vanligt? Om du har en kakadua, är det lika mycket fjäderdamm som vanligt?

Sömn/vila Sover eller vilar sig fågeln mer än normalt? Hur sover den? En frisk fågel sover på ett ben med huvudet på ryggen.



VAD SKA MAN GÖRA OM MAN SER NÅGOT SJUKDOMSTECKEN?
Så fort du misstänker att din fågel är sjuk, kontakta en veterinär och då helst en fågelveterinär (länkar till fågelveterinärer). Även om du har långt att åka till en fågelveterinär är det väl värt mödan då de har förståelse för hur en fågel fungerar och vet att de ska ta det allra minsta tecknet på sjukdom på allvar. En fågelveterinär kan undersöka fågeln korrekt, ta de rätta proverna och därefter ställa rätt diagnos och eventuellt skriva ut rätt medicin. Tyvärr finns det många veterinärer som säger sig kunna fåglar men som inte kan det och ett felaktigt utlåtande/diagnos kan sluta i katastrof. Då det inte finns någon veterinärutbildning för fåglar i Sverige är fågelveterinärerna specialutbildade utomlands.

Papegojägaren som kontaktade mig hade varit i kontakt med ett regiondjursjukhus och fått svaret att det nog inte var så farligt, när ägaren sedan kontaktade och besökte en fågelveterinär blev svaret att fågeln var mycket allvarligt sjuk.

Väntar man för länge med att kontakta en fågelveterinär finns risken att fågeln hinner bli mycket allvarligt sjuk innan en behandling sätts in och tyvärr är utsikterna till tillfrisknande mycket sämre.

Som fågelägare ska man inte känna att man ränner till veterinären i onödan. En fågelveterinär har full förståelse och respekt för din oro och tar den på största allvar, ingen känner sin fågel så bra som ägaren.

Skulle det visa att fågeln är fullt frisk – vad skönt! Tänk på att du nu har fått en ordentlig genomgång av fågelns hälsa och att du kan vara säker på att den är frisk.


FÖREBYGGANDE
Det allra bästa sättet att slippa sjuka fåglar är att se till att de äter korrekt och att de sitter i en bra miljö. Det är också viktigt att man känner sin fågel väl så att man uppmärksammar eventuella sjukdomstecken. Det finns några enkla saker man kan kolla på sin fågel för att se om den mår bra.

Lär mer om förebyggande vård i artikeln Förebyggande vård


SLUTORD
Ju mer man umgås och bättre lär känna sin fågel, desto lättare är det att upptäcka om den är sjuk.


Ett stort tack till veterinär Marianne Tornvall på Mälaren Smådjursklinik som faktagranskat artikeln.


Referenser
The Parrot in health and illness av Bonnie Munro Doane
Not Itself Lately? av DVM Margaret A. Wissman - Birdtalk mars 2010
Hur skiljer man på normal och onormal avföring? Leg vet Cecilia Trägårdh - Fågelhobby nr 10/2006
Fågelkliniken i Skåne AB
Djurkliniken Roslagstull AB


Tillbaks