HYSS OCH ÄVENTYR APRIL - JUNI 2008

(2/4) Vid hemkomsten från arbetet denna dag, hade Youschis skrik ett lite annorlunda tonläge, det var lite gällare och han satt inte på gallret och tittade efter mig. Istället satt han rejält arg på en gren längre ner.

Efter några sekunder blev orsaken uppenbar, han hade ingen undernäbb! Tungan var klart synlig och runt om var rött nästan koagulerat blod.

Vad hade hänt? Youschi blir väldigt aggressiv under häckperioden och har troligtvis attackerat Gruff snart tre år och dubbelt så stor. Youschis lilla näbb förintades av den rena kraften i Gruffs näbb.

Senare på kvällen efter ett blixtbesök hos veterinären som skrivit ut antibiotika och smärtstillande samt gett honom vätskeersättning subkutant (under huden), var det uppenbart att han inte hade något trauma. Om än något trött, var han mest irriterad över att han inte kunde äta pellets. När han höll dem mellan tungan och övernäbben, gick de inte sönder!

Endast små delar, fria från blod och vävnad, fanns på burbotten. Delarna på bilden indikerar att näbben exploderade och föll av innan det började blöda. Mängden blod i buren var liten och bara några små droppar syntes. I nedre högra hörnet av bilden syns näbbspetsen som arbetar mot övernäbben.


(3/4) En glad och parningsdansande Gruff. Trots att han orsakade olyckan igår, tycker vi väldigt mycket om honom!

24 timmar efter olyckan, besökte vi veterinären igen. Hon ville inspektera skadan som dagen innan hanterats av en veterinär som inte är expert på fåglar och vi diskutera framtiden. Även om vi var skärrade, var Youschi lugn och smaskade i sig potatismos och fruktkräm. Bortsett från problemet med de oknäckbara pelletsen, åt han allt vi gav honom som han kunde svälja.


(10/4) Efter några dagar stabiliserades skadan och ser ut så här. Kommer han någonsin att få en ny näbb, vad kommer att hända med övernäbben som fortfarande växer? Måste vi slipa den regelbundet? Frågorna verkade aldrig ta slut.


(18-21/4) Trots allt har vi rutinen inne efter alla tidigare händelser och åkte ut till sommarstugan.

Fia som fortfarande har sin näbb i perfekt skick, passade på att förstöra sittpinnen i transportburen.

Vädret var nu mycket varmare, trots detta var det skönare att sitta inne.

Gruff som är van vid sele, gick ut och började leka och undersöka sin omgivning.

Gruppbild, äntligen utomhus!

Youschi har börjat att äta enorma mängder mat. Under de nio år vi haft honom har han vägt 240g, nu väger han ofta över 260g efter att ha ätit!

Mysa!


(22/4) Natalie 9 år gammal skrev till Bolibompa och frågade hur man får en papegoja att prata. Gruff och Fia kom till studion och sa inte ett pip, vi pratar när vi vill! Tur var väl det, vad hade hänt om de sagt något? Över hela Sverige hade föräldrar fått bemöta barns krav på att inhandla en talande papegoja. Det skulle inte ha varit bra!


(25/4) Youschi har alltid krävt hela pellets, delade eller smulor duger inte. Idag insåg han att den minsta sorten avsedda för kanariefåglar och sjuka fåglar smakar likadant. I fortsättningen kommer han igen att äta hälsosam mat och vi behöver inte bjuda på mjuk mat lika ofta.

Snälla, berätta inte för honom att han äter mat avsedd för kanariefåglar! Risken finns att han då slutar.


(26/4) Dricka och duscha på diskbänken gör Youschi ganska ofta. Speciellt dricka, du blir törstig av att aldrig stänga munnen.


(29/4-4/5) Någon måste ha skrämt Youschi rejält för handskar när han var liten. Han avskyr handskar, oavsett om de ligger lösa eller om du har dem på händerna, attackerar han.

Vädret är underbart och Gruff sitter ofta utomhus i trädet när vi är på landet.


(9-11/5) Idag tappade Youschi sårskorpan och som du kan se, ser det bra ut. Vi vet fortfarande inte vad som nu kommer att ske. Förvånande nog, är övernäbben inte för lång eller deformerad. På något sätt håller Youschi den i trim trots avsaknaden av undernäbb.

Som sagt, han sitter ofta i trädet och betraktar utsikten.


(12/5) Parningssäsong, Fia som är en hona, sitter med rumpan i vädret och utstöter skumma ljud.


(16-18/5) Ännu en veckohelg i stugan, Fia undersöker skafferiet.


(25/5) Dags för årets första picknick med STF, Youschi fann en lugn plats under bordet.

Hur går det med hans näbb? Som synes, ser det friskt ut.


(30/5-1/6) Sommarstugan igen, Youschi sitter och putsar sig på sin vaktpost i dörrhålet till utedasset.


(5-8/6) Något försenat då du fyllde tre den tredje juni Gruff. Grattis på födelsedagen!

Idag är dagen för året då Fia fick sina vingpennor klippta. Då hon vägrar allt vad koppel heter, ser vi ingen annan lösning. Som tur är accepterar hon detta bra.

Trots detta föredrar hon dock att vara inne och förstöra korsordet.

Fortfarande syns ingen tillväxt, kommer Youschi att få en ny näbb? Utöver detta faktum är han lika arg och aktiv som innan olyckan.

Sommar i hängmattan, toppen!


(19-22/6) Ännu bättre, nyplockade smultron!

Även en kotte är kul att leka med…


(29/6) Det växer kanske något, men om det gör det, går det extremt långsamt.

Äventyren fortsätter under juli - september!