VAD VI ÄTER


Som huvudföda får de pellets, Harrison Bird Food High Potency. Orsaken till att det är den mer energirika varianten beror på att Youschi var lite mager när han kom till oss och rekommenderades den sorten av veterinären. När vi sedan försökte ge dem den normala sorten ville de inte äta den. Jag orkar inte tvinga dem utan de får äta den sorten de gillar. De åter sina pellets bra och cirka en påse förbrukas (2,25 kg) i månaden.

Harrison High Potency Coarse

Youschi och Fia är lite kräsna och gillar inte när pelletsbitarna blir för små, utan vill helst ha stora hela bitar. Gobi däremot äter gärna mindre bitar. För att spara på pellets och alltid se till att de är fräscha, ger jag dem bara så mycket de förbrukar på en dag. De minsta bitarna silar jag bort från det som blir över efter dagen. De kvarvarande större bitarna ger jag till Gobi som äter upp dem med förtjusning. Gobi och Youschi är duktiga att äta i matskålen så att smulorna rasar ner i skålen. Fia tar en pellets, klättrar upp på pinnen och äter. Hon tar en bit och delar den på mitten, biten som är kvar delar hon på en gång till och så vidare till att hon tycker att hon fått en lagom bit att svälja, det blir mycket spill.

De får även frukt sex dagar i veckan, en dag får de blötlagd groddblandning som variation. Jag försöker variera frukten så att de får olika sorter, men vissa sorter får de varje dag såsom banan, äpple, apelsin och vindruvor. Jag varierar med broccoli, mango, papaya, kivi, stjälkselleri, majs, ärtor, morötter, bönor och tranbär. När det är säsong för plommon, persikor och aprikoser får de även det. Jag har också plockat bär och frusit in, t ex nypon, rönnbär, blåbär och svarta vinbär.

Nu äter de ju inte bara nyttig fågelmat utan även det som vi äter. De är oftast med på matbordet när vi äter under helgerna. Lite husmanskost är bara nyttigt. Under veckorna är de med ibland när vi äter middag. På middagarna föredrar de potatis, ris, pasta och gröt. Även kyckling är populärt. Gobi blir glad när han får ett kycklinglår att gnaga på, han gillar märgen.

 Gobi äter fläskkarré

Tänk på att avokado är dödligt giftigt för fåglar!!! När vi någon gång gör guacamole så får de inte vara med vid matbordet, vi vill ju inte riskera att de får i sig något.


 Gobi äter potatismos

När vi äter frukost smakar de på smörgåsen, rostat bröd med hallonmarmelad är favorit hos Fia. Gobi älskar kokt ägg. Youschi skriker högt när han får syn på jordgubbsfilen, han får då lite i en äggkopp.

 Gobi äter ägg

Trots detta händer det ofta att de istället hellre äter pellets än vår mat, det måste betyda att pellets är goda.

Som godis får de hela jordnötter, tyrolernötter och solroskärnor. Jordnötterna och solroskärnorna köper jag från hälsokosthyllan i livsmedelsaffären. Det är mycket strängare regler och kontroller på mat för människor än djurmat. Frön och nötter i djuraffären innehåller ofta mögel och annat obehagligt.

Youschi gillar Ahlgren bilar, Bassets winegum och chips. Observera att godis inte är något som en fågel ska äta! Därför får han bara ibland en liten bit.

 Youschi äter godis

Han vet hur en chipspåse ser ut och skriker högt när han ser en. Äter vi och han inte får smaka blir han jättearg, därför får han oftast en liten bit. När han får det låter han på ett speciellt sätt. Han har inte lärt sig att Pringelsröret innehåller chips än, så det får man ha ifred tills man öppnar det, "Once you pop, you can't stop...". Han blir också överlycklig om han får en kvarts bil eller en bit winegum.

 Youschi äter Vingummi

Tillbaks