TÄNK EFTER FÖRE...

Har du förberett vem som ska ta hand dina fåglar när du själv inte kan, till exempel om du råkar ut för en akut olycka eller måste genomgå en operation och måste ligga på sjukhus?

Under hösten 2015 fick jag två telefonsamtal som fick mig att tänka efter. Det ena samtalet gällde en man som skulle genomgå en hjärtoperation. Han undrade om han kunde lämna mitt telefonnummer till de grannar som passade hans papegojor under operationen och tiden då han skulle ligga på sjukhus? Han var rädd för att han inte skulle klara operationen och ville att fåglarna skulle omplaceras om det skulle behövas. Det andra telefonsamtalet var från en kvinna. Hennes pappa hade plötsligt gått bort och nu hade de ett par parakiter som de inte visste vad de skulle göra av, kunde jag hjälpa dem? Känner jag till något papegojhem, likande de hund- och katthem som finns, och som skulle kunna ta hand om fåglarna?

Dessa samtal, och även en artikel av Rosemary Low i tidningen Parrots under hösten 2015 fick mig att börja fundera; vad händer med mina fåglar om jag råkar ut för något, eller ännu värre, om jag dör?


Skriv testamente
Enligt Rosemary Low så har en undersökning gjorts i Storbritannien vilket gav svaret att husdjuren är vad de efterlevande helst inte vill ärva.

De flesta som ska köpa ett djur söker information på Internet. Det finns en massa information om olika fågelarter, vad de bör äta, hur man inreder en bur, hur man gör leksaker med mera. Men det finns ingen som nämner att man ska tänka på vad som händer när man inte längre kan ta hand om sin fågel.

De som sökt information på nätet om fåglar kan ha läst om The Gabriel Foundation som är ett ”rescue center” och adoptionscenter som verkar i USA, och man tror nu att likande verksamhet finns i Sverige och som kan ta hand om den ärvda papegojan. De finns de som annonserar på Blocket och Facebook att de tar hand om oönskade papegojor. Hur seriösa dessa fågelhem är kan jag inte svara på, men man bör kolla upp dem ordentligt. Framför allt deras ekonomiska situation, hur länge de har funnits, har de erforderliga tillstånd från myndigheterna, nödvändig utbildning och om de har några referenser att lämna ut? Tyvärr finns det många som ser en möjlighet att tjäna en peng på dessa fåglar då de får dem gratis för att därefter sälja dem vidare eller som har ett större hjärta än plånbok och inte kan ta hand om djuren på ett korrekt sätt trots att de är djurvänner.

En god vän till mig som har många papegojor, både för uppfödning och som sällskap, har skrivit ett testamente där de nämner vad de efterlevande ska göra med de olika papegojorna. En del gamla omplaceringsfåglar ska avlivas då de anser att de inte klarar ännu en flytt till ett nytt hem. En del häckpar ska andra fågeluppfödare ta hand om och en del sällskapsfåglar ska goda vänner som känner fåglarna ta hand om.

Även jag har skrivit ett testamente, nu hoppas jag på att det inte ska behöva ”användas”, men man måste tänka på att risken finns att man dör i en trafikolycka, även om den är minimal, och då ska allt vara väl genomtänkt och förberett så gott som det går.


Tänk efter innan du köper en fågel
En mindre papegoja kan leva i 20-30 år och större papegojor kan leva i över 50 år. Tänk på artens potentiella livslängd i förhållande till din ålder innan du köper en papegoja.

Tänk också på vem som kan ta hand om din fågel vid en plötslig familjeangelägenhet som kräver din närvaro på annan ort, om du ska genomgå en operation och behöver vistas på sjukhus eller när du ska åka på semester och inte kan ta med dig din fågel.

Varje år får jag samtal från desperata fågelägare som undrar om jag vet någon som kan ta hand om papegojan då de ska resa på semester. Varje gång verkar frågan ha uppkommit väldigt plötsligt då frågeställaren ofta ska åka inom en vecka. Jag blir lika förvånad varje gång, att ha semester återkommer årligen, har man inte tänkt på det tidigare? För de flesta verkar de ha ”gått upp för dem” att det inte finns några smådjurspensionat som tar hand om papegojan, det finns ju katt- och hundpensionat. Inte heller den lokala zooaffären vill eller får på ett enkelt sätt enligt gällande lagstiftning ta hand om papegojan.

Jag brukar förklara att det finns smådjurspensionat och zooaffärer som tar hand om fåglar, men de är väldigt få. Anledningen är flera, bland annat att fåglar kräver mycket stora utrymmen. Sedan brukar jag inte rekommendera inackordering av fåglar på grund av risken för smitta. Det finns många dödliga sjukdomar som inte kan diagnostiseras i förhand, och tyvärr är de mer spridda än vad vi tror. På det hela taget är skillnaden stor mellan fåglar och de vanligaste husdjuren katt och hund; fåglar är svårare att tillfälligt omplacera på grund av regelverk, t ex CITES, okunskap om sjukdomsrisker, möjligheten att hålla dem tillsammans med andra fåglar eller just mängden inrättningar som kan ta hand om en fågel.

Jag brukar rekommendera de som ringer angående semesterpassning av fåglar att gå med i en fågelförening. I en fågelförening träffar du andra fågelägare som har samma problem. Jag vet många i fågelägare i föreningen som passar varandras fåglar under semestern. Fördelen med att låta en annan fågelägare passa fåglarna är att denne har mer kunskap än grannen som inte har fåglar. Tänk dock på att inte ha fåglarna i samma rum med tanke på sjukdomar och att fågeln kommer till ett ställe med en ny bakterieflora som kan orsaka sjukdomar. Självklart gäller inte detta om de kommer till ett hem där de ofta träffat deras fåglar.


Ett utbrett problem
Tyvärr verkar det vara ett problem att få djurägare tänker på vad som händer då de själva inte kan ta hand om sina djur, vare sig det gäller vid kortare perioder så som semester, vid sjukdom eller vid dödsfall. Detta kan man läsa om på flera djurpolisers Facebook-sidor; hur polisen får bryta sig in i lägenheter, ta hand om djuret och då ingen kan ta hand om dem till slut avliva djuret. Dagens allt mer utbredda "det löser sig" mentalitet drabbar ofta papegojor.

Länsstyrelsen i Stockholm har gett ut en folder som heter Vem tar hand om mitt djur när jag blir sjuk eller inte orkar längre? I foldern kan man läsa vad som gäller rörande tillsyn av djur, vad man som djurägare kan göra i förväg, om det händer mig något och jag inte har hunnit förbereda mig, om man inte gör någonting alls och vad som händer när Länsstyrelsen eller Polisen omhändertar ett djur. I foldern finns också ett kontaktkort där man som djurägare kan fylla i kontaktuppgifter till någon som kan ta hand om ens djur när man själv inte kan. Ett sådant kort finns även att ladda ner från Riksförbundet Svensk Fågelhobbys hemsida



Var en ansvarsfull fågelägare och tänk igenom dessa frågor i god tid, allt för dina fåglars bästa!

Tillbaks