RESAN TILL SÖDRA SVERIGE


En fredagseftermiddag i början av juli packade vi bilen med kläder, lakan, fågelsaker och de två transportburarna med fåglarna för en resa till Skåne och längs med västkusten upp mot Göteborg. Syftet med resan var att uppfylla en dröm om att resa runt och besöka fågeluppfödare, och då främst uppfödare av amasonpapegojor. Dels för att titta och beundra deras fåglar men också för att prata fågel med någon som är kunnig och intresserad och som inte tröttnar efter 10 minuter vilket våra icke fågelintresserade vänner gör.

Första anhalten var nordöstra Skåne där Anders och Anna bor. Där skulle vi också sova över, tack Lilleman för att vi fick sova i din säng. Anders och Anna har ett antal voljärer med olika fåglar. Många har de fått från personer som inte kunnat ha kvar sin fågel. Anders månar om kakaduorna och Anna om amasonerna. Bland amasonerna har de Gulhuvad, Blåpannad, Gulvingad, Venezuela, Vitpannad och en Tucuman-amason. Det var den första Tucumanen som vi sett förutom Youschi! Det hördes på en gång att det var en Tucuman, vi kunde genast konstatera att den ropade på samma sätt som Youschi. När vi var där fick vi också se hur Anna handmatade en kakadua och en alldeles nyfödd dvärgpapegoja, vilket jobb, men de var så söta.

Kakaduaunge

Det är inte lätt att vara en liten Kakadua...

På lördag eftermiddag åkte vi alla till Inge Forsberg i södra Skåne. Han har en otrolig anläggning med mycket vackra och välmående fåglar. Inge har ett stort antal voljärer med främst amasoner men även kakaduor, ädelpapegojor och loris. Han har ett flertal par av den Gulvingade amasonen (underart till Blåpannad amason) som är otroligt utfärgade. De har mycket gult i ansiktet och på vingryggen, där såg man verkligen anledningen till att de heter Gulvingade amasoner. För oss som älskar amasoner var detta ett fantastiskt besök.

Gulvingad amason

Ett praktexemplar av Gulvingad amason (Aestiva Xanthopteryx).

På kvällen åkte vi till Skurup och bodde på mysigt vandrarhem. Det är inte så lätt att hitta boende när man har fåglar med sig. Skurup är en liten stillsam stad, vi såg inte många människor eller bilar. Middag intogs på en av stadens tre pizzerior.

På söndag bar det av till Helsingborg och Fågelparken i Helsingborg (www.fagelparken.se). Vi hade tidigare kontaktat parken och fått tillstånd av dem att ta med oss våra fåglar med in i parken. Vi gick runt i parken i över 2,5 timmar och beundrade alla olika fåglar. Parken är lummig, den består huvudsakligen av 4-6 meter höga ekar som inramar alla voljärer. Voljärerna står i grupper om ca fem i varje med tillhörande hus som fåglarna kan gå in i. Man går runt på små vägar och blir dirigerad två varv runt parken, inner och yttervarv. I mitten av parken finns det två stora flygvoljärer. Den ena är 33x10 meter och i den flög det amasoner, kakaduor och en ara. I en något mindre flygvoljär fick man gå in och där fanns bl a olika starar.

Den stora flygvoljären

Den stora flygvoljären i Helsingborgs fågelpark.

Vi fick också se en massa olika parakiter, bl a kinaparakit, svalparakit, hornparakit, adelaiderosella och många många fler. De har även finkar men jag måste erkänna att vi inte stannade lika länge framför dessa voljärer och vi lade inte namnen på minnet eftersom de inte gick att fota då de oftast satt längst in i voljärerna och är så små. De papegojor vi fick se var bl a olika pionuspapegojor, vitbukspapegojor, konurer, amsoner, kakakuor och aror. De amasoner som fanns var Blåpannad, Gulvingad, Panama, Gulhuvad, Vitpannad och Finchs.

Div Fåglar

Blåhuvad pionuspapegoja, Rödstrupig kilstjärtsparakit och Rödryggad dvärgara.

Den gulpannade amasonen (Morris) satt i den stora flygvoljären och blev väldigt nyfiken när vi kom med Gobi. Även många av de andra fåglarna var väldigt intresserade av Youschi, Fia och Gobi och kom snabbt fram till den närmaste pinnen eller satte sig på voljärnätet närmast oss. Detta gällde framförallt Hyacintaran som genast nyfiket kom fram och undrade vad vi var för ena, vilken stor och otroligt vacker ara det är! De kakaduor som fanns representerad var Gultofs, Vittofs, Moluck, Barögd och Rosen. En voljär skulle även innehålla Inkakakaduor, men den var tom. Till slut värkte fötterna och magen knorrade. Vi satte oss då i fiket och tog varsin bulle och läsk. Bullarna var härligt färska. Vi kan verkligen rekommendera ett besök till fågelparken!

På måndag morgon bar det iväg norrut längs västkusten. Vi passerade Lund där vi passade på att besöka Lunds botaniska trädgård. Det är en av de finare botaniska trädgårdarna och växthusen är en underbar röra av gamla uppvuxna växter. Huvudmålet denna dag var dock Mats Åkerman. Mats föder framförallt upp amasoner och har ett flertal Tucumanamasoner. Det var mycket roligt att få se ännu fler av denna art. Nu kunde vi lätt urskilja deras rop bland alla de andra som ropade. Mats har några som ser lite annorlunda ut än Youschi. En har förutom den röda pannan även en röd fläck bakom ögat, en annan har röda kanter på många av bröstfjädrarna. Alla var kraftigare än Youschi som är väldigt mager, men han äter som en häst, är pigg, ilsk och enligt veterinären fullt frisk, Vissa individer är smala och andra kraftiga och Youschi är ännu magrare när han inte flyger nu under sommaren.

Tucumanamason

Youschis släktingar, Tucumanamason.

Alla fåglar sitter i ett stort nybyggt ändamålsenligt hus och har möjlighet att vara ute, vilket de är året runt. Mats ville att vi skulle komma så sent som möjligt, fåglarna brukar sitta inne i huset på dagarna för att komma ut framåt kvällskvisten, vilket stämde även denna dag. När vi kom var inte många ute, men när vi åkte hem sent på kvällen var i princip alla fåglar ute. Vi hade en trevligt kväll på verandan och även Fia var nöjd då hon fann Mats axel där hon stortrivdes. Mats tyckte att hon var en typisk papegojfröken.

Grönkindad amason

Denna Grönkindade amason hoade och spexade för oss hos Mats.

Sent på kvällen bar det av till ett nytt vandrarhem några mil utanför Ullared. Vi trodde inte att vi skulle hitta fram då färden gick på en massa små grusvägar som blev smalare och smalare, men plötsligt öppnade sig skogen och vi var framme i en idyll. Vandrarhemmet har funnits i sju år och är varsamt renoverat med naturliga och återvunna material. Vi sov gott i lillstugan där man fick ha djur med sig. Vandrarhemmet som är kravmärkt serverar kravodlad mat och är mycket miljömedvetet, vilket man som gäst framförallt märkte när man skulle gå på toa. Det var inga vanliga toaletter. I stället för en krök med vattenlås var det ett stort hål ner till en jättekompost under golvet för det stora. Längst fram var det en liten skål för det lilla som försvann via ett litet hål i porslinet. Rengöringen av porslinet bestod av en knapp som spolade så länge man tryckte på den. Till frukost fanns det hembakat varmt bröd, marmelad och annat gott som man själv aldrig har tid att servera.

På tisdag morgon besökte vi Yngve och Milja Ejdfors. Det är fjärde året som vi besöker dem och det är alltid lika trevligt. Vi tittade på deras fåglar och satt därefter och pratade under deras stora lönn. Yngve och Milja har ett flertal olika papegojor och parakiter, bl a ett jättefint par gulhuvade amasoner vars unge de handmatat inne i köket, den var nästan färdigvuxen och mycket söt. I köket bodde även en kakaduaunge vars fjäderdräkt var nerkladdad med välling, precis som Fia var när vi hämtade henne då hon var sju månader. Alla fåglar bor i stora voljärer med grovt nät med stora maskor vilket är trevligt då man ska fota. Till skillnad från många andra uppfödares papegojor så är de flesta av Yngves och Miljas fåglar tama och kan prata. Detta demonstrerar de gärna, framförallt när Milja kommer med godsaker, majs och ärtor som alltid uppskattas. Även de vilda småfåglarna trivs då de flyger genom burarna och gärna tar hand om foderrester som trillar ned.

Gulhuvad amason

Yngve och Miljas Gulhuvade amasonpar.

Efter besöket hos Yngve och Milja passade vi på att åka till HÅ-PE Foderimport i Landvetter. Där kan man bl a köpa fågeltillbehör billigt. Vi passade på att köpa lite nya matskålar och några fler kattsandspadar vilka vi använder till att sila gruset på burbotten med varje dag. De har en förmåga att hamna i soppåsen och följa med ner i sopnedkastet, dock är katastrofen inte så stor när de hos HÅ-PE bara kostar sex kronor styck.

På onsdagen hade vi hoppats på att få besöka Dan Svensson som är ordförande i Riksförbundet Svensk Fågelhobby, men tyvärr kunde han inte vara hemma på grund av att han hade väldigt mycket att göra på jobbet. Vi har besökt honom två gånger tidigare och alltid fastnat där betydligt fler timmar än vi tänkt oss. Tråkigt att du inte hade tid för oss Dan.

Väl hemma igen på onsdag eftermiddag i Stockholm hade vi avverkat 200 mil. Vi såg närmare 100 olika fågelarter och vi tog 550 bilder. Det har varit fem intensiva och mycket roliga dagar med många nya intryck och idéer. Överallt dit vi kom blev vi mycket väl mottagna och det är alltid kul att träffa andra som har samma intressen som en själv. Vad tyckte då fåglarna om att resa? Det har gått mycket bra. De är i och för sig vana med att åka bil men inte så här många dagar. Youschi tröttnar normalt efter ca fem timmar och visar det genom att börja skrika, men han lugnar ner sig efter ett tag. Då Gobi skriker vid hastigheter över 70 km/tim har vi ett ljust skynke som gör att han bara kan se framåt och då går det bra. De åt ordentligt under hela resan, även i bilen vilket resulterar i en massa pelletssmulor i bilen. Även de har sovit gott på nätterna då de fått massor av intryck på dagarna. Då varken vi eller uppfödare vill riskera att föra vidare eventuella sjukdomar fick de inte komma nära deras voljärer, endast i fågelparken var de med oss runt på behörigt avstånd från voljärerna.

Jag hoppas verkligen att vi kan göra en liknade resa nästa år igen!

Tillbaks