RESA MED FÅGEL


Kan man resa med fågel?

Självklart kan man ta med sig sin fågel på semestern. Många gånger mår fågeln bättre av att få följa med, till exempel till landet, än att sitta ensam hemma med enda sällskapet från någon som kommer och fyller på mat och vatten i bland. Även fågeln behöver semester och omväxling i sitt dagliga liv. Med lite planering och förberedande går det mesta att lösa. Vad ska man tänka på när man tar med sig sin fågel på semestern?

Allmänt

Ta med ordentligt av den maten som fågeln är van vid att äta. Det är inte säkert att den vanliga maten finns att köpa dit man åker. Lite godis till fågeln är heller aldrig fel att ta med sig, det ju trots allt semester!

Glöm inte bort att ta med leksaker till fågeln. Åker man till stranden eller gör en utflykt och är bort över en hel dag ska fågeln ha något att göra. Är man på landet brukar färska grenar och örter uppskattas av de flesta fåglar.

Tänk på att även under semestern vill fågeln kunna bada eller duscha, glöm inte att ta med ett badkar eller en duschflaska.

Åker man bort och något skulle hända är det bra att ta med en lista över vilka fågelkunniga veterinärer det finns i landet. I tidningen Fågelhobby och på Riksförbundet Svensk Fågelhobbys hemsida finns en förteckning över fågelkunniga veterinärer i Sverige. Åker man utomlands har tidningen Parrots en förteckning över fågelkunniga veterinärer i olika länder. Du hittar förteckningen på http://www.parrotmag.com/ under ”vets register”. Även ett första-hjälpen-kit kan vara bra att ha med. Se artikeln om ”Vad kan du ha hemma som underlättar första hjälpen för din fågel?” eller artikeln ”Vad behöver jag hemma för att kunna ge första hjälpen till min fågel?” av veterinär Cecilia Trägårdh i Fågelhobby nummer fyra 2005.

Transport och transportbur

Som transportbur går det alldeles utmärkt att använda en kattbur av plast eller nät. Tänk dock på vid valet av transportbur att den ska hålla för din fågel. Jag har vänner som transporterat en kakadua i en kattbur av plast, kakaduan tyckte inte att det var kul i buren och började bita sig ut. Som tur var hann de hem innan den hade gjort ett så stort hål att den kommit ut.

I kattburen kan man fästa matskålar på dörren vilket ofta är av galler. De går även att sätta fast i buren men det kräver lite mer arbete.

Även en liten fågel- eller papegojbur går bra att använda för transport.

Är fågeln ovan att gå in i andra burar än den som den sitter i i vanliga fall? Börja med att öva hemma innan ni åker. Sätt in fågeln i buren kort stunder och ge den beröm efter varje tillfälle. Öka tiden för varje gång ni tränar.

Åker man kortare sträckor behöver man inte ge mat och vatten. Åker man längre sträckor bör det finnas. Är man rädd att vattnet skvalpar ur skålen är saftiga frukter såsom apelsin, vindruva och äpple bra. Av erfarenhet kan jag inte rekommendera banan. Jag har torkat bort kladdig intorkad banan i hela bilen. Ska man åka långt är det bra att ge någon leksak så det inte blir för tråkigt. Vid riktigt långa resor bör man ta ut fågeln med jämna mellanrum, om det går, så att den får röra på sig och sträcka ut vingarna.

Tänk på att våra fåglar är känsliga för temperaturväxlingar. Åker man på vintern, se till att ha ett värmande täcke runt buren innan det blir varmt i till exempel bilen. På sommaren blir det lätt för varmt, låt inte fågeln sitta i direkt solljus. Se även till att fågeln inte sitter i drag även om det är varmt ute.

För kortare transporter eller resor till platser där det finns bur, fungerar en kattbur alldeles utmärkt.

Semesterburen

Det är inte alltid man kan ta med fågelns ordinarie bur på semestern. Vad finns det då för alternativ? Det finns hopfällbara hundburar som fungerar alldeles utmärkt som fågelburar. Tänk dock på att maskstorleken inte nödvändigtvis är samma över hela buren. Kontrollera att det inte finns maskor där fågeln kan stoppa ut huvudet. För att både skydda fågel och omgivning. Även mindre fågelburar går att använda. Används små burar bör fågeln få vara ute ur buren mycket, ingen fågel mår bra av att sitta instängd i en trång bur. Se till att göra i ordning buren med pinnar och matskålar innan resan så att det bara är att montera ihop den när man kommer fram. Ett nattskynke kan även vara bra att han med sig. Tidningspapper, sand, träflis eller vad som normalt används som bottenmaterial får man heller inte glömma att ta med sig.

En hopfällbar hundbur kan fungera utmärkt som hem under semestern. © PiaK

Åka med bil

En del fåglar blir åksjuka av att åka bil och kräks. Börja med att åka kortare sträckor så att fågeln vänjer sig. En del fåglar gillar att se ut, andra inte. Här gäller det att prova sig fram vad som är bäst för sin egen fågel. Gobi, min Panamaamason, sjöng av glädje så fort vi åkte bil. Täckte vi burens sidor förutom den som var framåt så han bara kunde titta ut åt ett håll tystnade han. Det är inte kul att åka bil några längre sträckor med en stor papegoja som sjunger allt vad han kan. Åker man när det är mörkt ute kan mötande billyktor skrämma fågeln, även här gäller det att testa sig fram.

Har du buren i framsätet? Tänk på att krockkudden kan skada din fågel!

Vid val av transportbur bör man tänka på att den ska gå och sätta fast ordenligt så att buren inte far runt till exempel vid en kraftig inbromsning eller undanmanöver.

På vintern är det bra att starta bilen en stund innan man ska åka så att den är varm när man sätter in buren. På vägen till och från bilen bör buren skyddas med någon varmt, till exempel ett täcke som tas av då det blivit varmt inne i bilen.

På sommaren blir det lätt mycket varmt i bilen, framför allt om fågeln sitter i solen. Har man en bil med air-condition är det bra. Se dock till att fågeln inte sitter för nära en utblås där det kommer kalluft. Ett tunt täcke, till exempel vitt lakan över buren, förhindrar att solen strålar värmer upp för mycket inne i buren. Det är även bra mot drag om man har fönster öppna under färden. Tänk på att fåglar är känsliga för drag, även om det är varmt inne i bilen.

Stannar man bilen för att till exempel äta, se till att parkera i skuggan eller sitt så nära bilen att någon dörr kan vara öppen om skuggiga platser saknas. Det blir lätt mycket varmt i en bil som står stilla. Att ha med en duschflaska med vatten och duscha fågeln vid rast brukar många fåglar tycka är skönt.

Tänk på att inte lämna fågeln ensam i bilen längre perioder. Det kan bli för varmt eller för kallt, men även tjuvar kan komma. Har du larm installerat i bilen? Använd det, men tänk på att har du rörelsedetektor inne i kupén kan det utlösas av fågeln, se till att avaktivera den om det går.

I husvagn

Jag har själv aldrig åkt husvagn men har vänner som tagit med sig sin amasonpapegoja runt i Europa med husvagn. Har du frågor om det kontakta mig så vidarebefordrar jag dina frågor.

Med tåg

Att åka tåg med fåglar går alldeles utmärkt. Välj djurvagn när du bokar plats. När jag var liten hade jag med mig mina undulater på tåget till Norrland. Många av resenärerna undrade om de hört rätt när de hörde fågelkvitter från hatthyllan. I dag har jag ofta med mig en av fåglarna då jag åker till Göteborg vilket jag gör några gånger per år.

Är det på vintern har jag en tjock huv runt kattburen för att fågeln inte ska frysa medan jag går på perrongen. Då jag alltid tar ut fågeln under färd har jag med mig en handduk som skydd för kläder och stolen. På sommaren hänger jag handduken över buren så att fågeln får lite lugn och ro om den blir trött. Se till att ta med en egen flaska med dricksvatten till fågeln vid längre sträckor. Vattnet på tågtoaletten går inte att använda och det är inte alltid som kranen för dricksvatten fungerar.

Flyga

Jag har varit i kontakt med många olika flygbolag. Tyvärr har bara ett fåtal svarat. Malmö Aviation och FlyNordic tillåter ej fåglar på deras flyg. SAS tar med fåglar som då får sitta i ett speciellt utrymme (ej i kabinen) Utrymmet håller mellan 15-24 grader. Det bästa är dock att kontakta dem innan man beställer resan för att höra mer om villkoren. Även här gäller det att se till att det inte blir för varm eller för kallt för fågeln.

Resa med färja

Jag har tagit kontakt med Stena Line, TT Line, Viking Line och Silja Line. Stena och TT har inte svarat medan både Silja och Viking svarat att de tillåter fåglar på sina färjor. Tar man ut fågeln i hytten se till att ha skydd med så att den inte bajsar på inredningen. Glöm ej att lämna en liten lampa påslagen så att det inte blir helt mörkt i hytten. Ett skynke att täcka tre sidor av buren kan vara bra att ha med sig, det gör att fågel känner sig trygg i sin bur.

Stisse på väg till Finland... © PiaK

Boende

Jag har tagit kontakt med Scandic and Hilton Hotels, Ibis Hotell, Best Western Hotel och First Hotels. De enda som svarat är First Hotels som talat om att fåglar är välkomna hos dem. På många av Svenska Turistförenings vandrarhem (www.svenskaturistforeningen.se) är det tillåtet att ta med djur. Tänk på att boka dessa i god tid då de blir upptagna fort. Även på många av Bo På Lantgårds (www.bopalantgard.org) boende är det tillåtet ta med djur.

Glöm inte att ta med skydd, t ex tidningspapper eller handdukar som skyddar inredningen om du släpper ut fågeln.

Åka utomlands

Jag har tagit med mig mina fåglar till Norge, en god vän tar med sig sin fågel till Finland. Generellt gäller att man ska ha utförsel- och införseltillstånd från de land man åker och till det land man ska besöka. Det är alltså inte lika lätt att åka med fåglar som det är till exempel att åka med en hund eller katt i Norden då inga speciella tillstånd behövs. I Sverige är det Statens Jordbruksverk (SJV) i samråd med Naturvårdsverket som behandlar tillstånden. De vet även vilka myndigheter i andra länder som man ska ta kontakt med. Har man en fågel som är upptagen på Cites lista 1/EU:s bilaga A måste man ha så kallat Cites-tillstånd för fågeln för att ta med den utanför landet. Tänk på att det bara är via vissa tullstationer som man får passera med fåglar. Vill man passera via någon icke godkänd tullstation måste man söka tillstånd hos Statens Jordbruksverk som samarbetar med Tullmyndigheten. Jag har sökt tillstånd att passera gränsen vid Idre (Sverige/Norge) som inte är en godkänd tullstation och det har gått bra.

Vill man ta med sig sin fågel utomlands bör man söka tillstånd i mycket god tid, börja helst minst tre månader innan resan ska ske.

Tänk på att i dagslägen kan fågelinfluensan påverka om du får ta med dig din fågel eller inte. I dag (april 2006) är tamfåglar är undantagna från samtliga restriktioner då det gäller inskränkningar på grund av fågelinfluensa, både i Sverige och inom EU. Detta gör att vi fortfarande kan resa med våra fåglar. Dock kan det finnas inskränkningar inom olika områden där aggressiv fågelinfluensa förekommit. Ta kontakt med respektive land innan ni åker.

Väl framme

Väl framme på resmålet, till exempel landet, är det bra att göra i ordningen en speciell plats där buren får stå. Gärna i ett hörn så att fågeln kan känna sig trygg i sitt nya tillfälliga hem. Många fåglar brukar dock acceptera ganska stora förändringar så länge husse eller matte är med, som då är en trygghet. Är ni nära naturen, passa på att låta fågeln komma ut och få känna på sol, vind och ett stilla varmt sommarregn. Låt fågeln få fri tillgång till färska grenar, kottar och växter.

Varför inte ta bort burbotten och ställa buren direkt på marken? Många av de australiensiska parakiterna älskar att gräva i marken. Tänk dock på att förankra buren ordenligt i marken så att den inte kan välta om till exempel ett barn eller en hund skulle komma åt den i en vild lek. Om det är en grävande fågel, till exempel kakadua, så lämna den inte ensam utan botten. Den kan gräva sig ut. De brukar dock älska att gräva så den tiden bör man låta dem få.

Jag har tagit med mig min fåglar på bilturer runt om landet och då bott på vandrarhem. De får alltid följa med till landet. De har även varit i Norge två gånger. Jag tycker att det gått mycket bra att ta med dem bara man planerar lite i förväg. Jag tror även att fåglarna har haft det bättre att följa med än att sitta hemma och min far har kommit och gett dem nytt vatten och ny mat varannan dag. Jag vet att de älskar att vara på landet, de vet att då får de vara ute mycket.

Kort sagt skulle jag vilja rekommendera andra att ta med sig sina fåglar på semestern.

Gobi fick se många platser under sin levnadstid och älskade det.