FÖRBEREDELSER INNAN FÅGELN KOMMER HEM

När man väl har bestämt sig för vilken fågel man vill köpa, är det mycket som ska förberedas innan fågeln kommer hem så att fågeln får en så bra start som möjligt i det nya hemmet.

Nedan följer lite tips och råd på vad du som blivande fågelägare bör tänka på och förbereda innan fågeln kommer hem.


OM FÅGELN

Artkännedom
Självklart ska man ha läst på om den fågelart man bestämt sig för. Det är mycket som skiljer de olika arterna åt och ju mer man vet, desto bättre kan man ta hand om sin blivande fågel på ett korrekt sätt. Kunskap om din specifika art minskar risken för fel som annars lätt kan uppstå. Två böcker som tar upp lite om de olika arternas skillnader är The Parrot companion och The Loving Care of Pet Parrots av Rosemary Low och Guide To Companion Parrot Behaviour av Mattie Sue Athan, se mer information under Artiklar/Böcker


Uppfostran och psykologi
För att kunna ta hand om sin fågel, och då framför allt papegojor, bör man känna till artens olika beteenden och kroppsspråk. I artikeln Artiklar/Vilken amason ska jag köpa? kan du läsa om hur de olika amasonarterna är. Är man påläst om fåglars beteenden, vet man hur man ska agera när det uppstår problem som till exempel vid bitande eller skrikande.

Tyvärr är det vanligt bland fågelägare att de inte är beredda på de problem som kan uppstå, det verkar så avlägset då den lilla fågelungen man köpt är så snäll och inte visar några tendenser till aggressivitet.

Många kanske inte tror att det kan bli problem i framtiden, framför allt om man har köpt en liten gullig papegojunge som inte vet vad den ska göra med sin näbb och som inte har någon egen vilja än. Men tyvärr så varar inte den idyllen och fågeln blir vuxen vilket betyder att den blir kaxigare, får en egen vilja och blir könsmogen.

Tyvärr är det få fågelägare som är beredda på denna förändring och jag vill därför rekommendera att man läser på om dessa problem och andra problem som kan uppstå INNAN de uppstår. Dessvärre är det tyvärr alldeles för många som köper en fågel utan som helst några kunskaper om fåglar och dess beteende vilket tyvärr oftast slutar i katastrof. De är dessa fåglar som sedan omplaceras.

Det finns många böcker om fågelpsykologi som jag kan rekommendera. I artikeln om Artiklar/Böcker har jag nämnt några böcker som jag tycker är bra.

Ett mycket bra sätt att lära sig mer som sin fågel är att gå en fågelkurs innan man skaffar sig en fågel. De flesta som skaffar en hundvalp anser det naturligt att de går en valpkurs, jag önskar att det vore lika naturligt för blivande fågelägare att de går en fågelkurs. Kursen anordnas av Djurkliniken Roslagstull i Stockholm och av Fågelkliniken i Skåne och går antingen på veckorna eller på en helg, vilket passar långväga resenärer bättre. Information finns på Djurkliniken Roslagstull AB och Fågelkliniken i Skåne AB.


Försäkring

Om man valt att köpa en lite dyrbarare fågel, framför allt papegojor, kan det vara bra att teckna en försäkring för sin fågel. Försäkringsbolagen erbjuder både liv- och veterinärvårdsförsäkringar. Jag rekommenderar att man som ansvarsfull fågelägare åtminstone tecknar en veterinärvårsförsäkring för sin fågel. Skulle fågeln bli sjuk är det inte ovanligt med kostnader på många tusen kronor vid veterinärbesöket. En undersökning för att se vad som är fel på fågeln med röntgen och blodprov kostar i Stockholm cirka 3 300 kr (2014). En veterinärvårdsförsäkring täcker stora delar av dessa kostnader och säkerställer därmed att fågeln får den vård den behöver.


Hälsoundersökning
Varför göra en hälsoundersökning? Av samma anledning som att man ska känna sin fågel och dess beteende, måste man veta dess medicinska hälsoprofil när den är frisk för att kunna se vad som förändrats när den är sjuk, vad är normalt för den, och därmed kunna avgöra vad som är onormalt eller inte om den visar sjukdomstecken. Du får även en bekräftelse på att din nyinköpta fågel är frisk.

Min blåpannade amasonhona Fia har en missbildning på körtelmagen. Denna upptäcktes vid en hälsoundersökning. Om hon senare får problem med magen vet vi hur hennes mage ser ut när den var frisk. Hade vi inte vetat att körtelmagen är missbildad vid en eventuell sjukdom, hade man kunna tagit missbildningen för en sjukdom, fast det är hennes normaltillstånd och det skulle kunna dras felaktiga slutsatser om vad som är sjukdom och vad som är normaltillstånd.

En hälsoundersökning kostar cirka 3 300 kronor i Stockholm (2014) men tyvärr ersätter försäkringsbolagen inte förebyggande vård, men jag anser att det är mycket väl investerade pengar.

Mer om hälsoundersökning kan du läsa på Hälsa/Hälsoundersökning


Mat

Ta reda på vad fågeln är van vid för mat och köp hem det. Om fågeln känner igen sin mat sedan tidigare, brukar den många gånger komma igång med att äta snabbare. Det kan även vara en god idé att köpa hem lite godsaker till fågeln som man kan locka den med den första tiden. Godsaker för fåglar är till exempel olika nötter, torkade frukter och fröer som inköps från hälsokosthyllan i matvaruaffären. Dessa är livsmedelsklassade och kontrollerade av Livsmedelsverket, vilket borgar för god kvalité. Fröer och nötter i fågelmat har inga krav på kvalitén mer än leverantörens egen, och kan till exempel innehålla dödliga mögelsporer. Här kan du läsa mer, Hälsa/Vad bör min fågel äta?

Ska man byta foderstat på sin fågel, bör detta göras under kontrollerade former. Ta gärna kontakt med mig, någon annan erfaren fågelägare eller en fågelkunnigveterinär för råd.


Övrigt

En fågel är en duktig skådespelare och kan lätt lura sin ägare att den äter och att den är frisk. Fågeln kan sitta vid matskålen och hålla på med maten utan att den äter. Fågeln kan leka och vara pigg när ägaren är närvarande, för att sedan slappna av visa ett helt annat beteende när ägaren inte är närvarande. Läs mer under hur du ser att din fågel är sjuk Hälsa/Hur ser jag om min fågel är sjuk?

Ett bra sätt att kontrollera fågelns hälsa, är att väga den varje vecka. Köp därför om möjligt en digitalvåg med bra upplösning upp till två kilo. Märker man att fågeln tappat mer än 10% i vikt, bör man kontakta en fågelkunnig veterinär.

Läs mer under Hälsa/Förebyggande vård.


BUREN
Fågelburen är det viktigaste du köper till din fågel, det är din fågels hem där den kommer att tillbringa många timmar! Se därför till att vara noga vid inköpet av bur. Den 1 september 2007 började Jordbruksverkets krav på burstorlekar att gälla även för privatpersoner. Hur stor bur du ska för din fågel kan du se på Artiklar/Buren/Burlathund.pdf.

Se till att köpa hem matskålar, leksaker och en kraftig lampa (läs kraftigt lysrör speciellt för fåglar) för dag och eventuellt en svag nattlampa. Gå ut i skogen och skaffa sittpinnar och färska grenar att bita på. Mer om buren kan du läsa under Artiklar/Buren.


Nattskynke

En del fåglar gillar att ha nattskynke över buren, andra inte. Det går aldrig att förutsäga vad en viss fågel gillar. Täcker man över buren på natten är det bra att låta en del av buren vara otäckt så att det kommer in ljus i buren, fågeln får då lättare att orientera sig i sin nya omgivning eller senare när den är van, fly till en annan sittpinne om den blir skrämd, detta gäller framför allt för nymfkakaduor.

Har man en stor bur kan det vara svårt att sy ett tillräckligt stort skynke. Ett tips är att sätta upp en draperistång i taket och dra mörkt draperi runt buren.


Transportbur

Ska du ta med dig din fågel vänner eller till landet är en transportbur praktiskt. Många använder till exempel en mindre bur, men det går även bra att använda kattburar. Kattburar finns både i plast och stålgaller. Sätt in en sittpinne för att fågeln ska sitta bra i transportburen. På botten kan man lägga hushållspapper, en tidning eller handduk. Ska man resa långt bör det även finnas mat- och vattenskål. Ska du ta med dig din fågel på vintern kan den duktige sy ett täcke runt transportburen, men det går lika bra att använda en filt att vira runt.


HEMMET
En fågel som är ute utan tillsyn kan ställa till med mycket hyss, vissa dödligt farliga. Se därför till att anpassa ditt hem innan olyckan kan vara framme. Mer tips finns under Hälsa/Faror i hemmet och Artiklar/Anpassningar hemma.

Sladdar

Många fåglar gillar att bita på allt de ser och elektriska sladdar är inget undantag. Se därför till att framför allt gömma undan alla sladdar i närheten av buren. Hos elaffärer och byggvaruhus brukar man kunna köpa kabelkanaler av plast där man kan gömma sladdar.

Gifta växter
Se till att slänga giftiga krukväxter eller ställ dem i ett rum där fågeln aldrig vistas. Information om giftiga växter finns hos Konsumentverket och Giftinformationscentralen.

Andra bitvänliga saker

Av erfarenhet vet vi att knappar på fjärrkontroller och telefoner är goda att bita. Lägg dem uppochner eller där fågeln inte kommer åt. Kastrullunderlägg av trä och kork är även roliga att bita på.

Möbler av trä brukar även både mindre och större papegojor uppskatta att bita sönder. Här får man lära fågeln att inte bita (svårt), täcka över, eller så får man acceptera att vissa saker i hemmet går sönder.

Övriga saker att tänka på

Det finns mycket hyss en fågel kan hitta på som man kanske inte tänker på innan det är för sent. Några saker att se upp med är heta saker så som heta spisplattor, levande ljus och öppna spisar. Vatten i form av badkar, toaletter, akvarier och vattenkannor. Ätbara saker såsom giftig mat och kemikalier, samt öppna dörrar och fönster där fågeln kan smita ut eller klämma sig.


FÖRSTA TIDEN HEMMA
När fågeln kommit hem och gått in i buren bör den lämnas ifred, detta gäller speciellt för skygga och rädda fåglar. Prata gärna med fågeln när du rör dig i hemmet. När du närmar dig buren gör detta med lugna rörelser och lugnt prat. Tänk även på att hålla livliga barn och andra husdjur borta från fågeln.

Kontrollera att den äter ordentligt. Ett enkelt sätt den första tiden är att titta på hur mycket fågeln bajsar. Förhoppningsvis var fågeln ganska mätt när den kom hem och bajsar då ordentligt de första timmarna. Titta på hur stora dessa bajsar är. Fortsätter fågeln att bajsa lika mycket det kommande dygnet äter fågeln. Äter inte fågeln den andra dagen bör säljaren eller veterinär kontaktas.

Självklart är det kul med en ny familjemedlem och man vill gärna umgås mycket med fågeln. Men tänk på att fågeln behöver sin skönhetssömn på cirka 12 timmar. Detta är särskilt viktigt den första tiden då fågeln kan bli extra trött då den kan vara stressad i sin nya miljö.


ÖVRIGT
Ett bra sätt att skaffa sig mer kunskap är att gå med i en fågelförening. I en fågelförening kommer du i kontakt med andra som delar ditt intresse och som kan hjälpa dig.