Tänk dig att du sätter in din treåriga son eller dotter i ett rum så stort att han eller hon kan springa två steg över golvet och knappt har plats att sträcka ut armarna. Du vet att alla barn är mycket lekfulla men du orkar inte bry dig och slänger in en leksaksbil och en nalle. I det rummet låter du sedan ditt barn sitta i åtta-tio timmar innan du förhoppningsvis öppnar dörren och släpper ut barnet för att leka tillsammans i någon timme när du kommer hem. Tror du att ditt barn mår bra? Nej jag tänkte väl det. Tyvärr är det så många av våra papegojor tillbringar dagen. I en liten bur som knappt tillåter dem att röra på sig och med alldeles för få eller inga leksaker. Alla papegojor måste få tillgång till olika leksaker som de kan sysselsätta sig med och en rymlig bur som tillåter att de kan klättra omkring. Vi har tyvärr även sett exempel där man gett dem leksaker, men buren blir då så belamrad att de knappt kan röra på sig!
Det bästa är att ha ett sortiment att variera med, byt ut leksakerna varje vecka, då får papegojan variation (känns beteendet igen hos dina barn?). Papegojor tycker om leksaker med olika färger och former, som ger ljud i från sig, som de kan bita söner, äta upp, pilla med tungan på eller manipulera med foten. Smak är inte så viktigt, detta gör dock inte att de accepterar starka eller obehagliga dofter eller smaker, bara att det primära för dem är färg och funktion precis som hos oss människor. Bara för att de använder munnen tror vi att smak är primärt, och används som ett säljargument av vissa. Tänk istället på näbben som papegojans hand och tungan som ett mycket känsligt finger. Dock finns det lek som baseras på smak och doft, att försöka komma åt mat. Våra fåglar kan hålla på länge för att öppna en nöt eller komma åt något gott som ligger i en behållare som de inte får upp enkelt, t ex papperspåsar eller seg plast som i en chipspåse eller Ballerinakex, dock innehåller påsen något mer nyttigt än chips eller kex. Eller så är materialet så svårforcerat att det bara blir lek och frustration då papegojan inte kommer åt godiset som är gott men för onyttigt...
De hemmatillverkade leksakerna är roliga att leka med. Det är dock några saker man måste tänka på då det gäller leksaker. Se till att materialet inte är farligt eller giftigt, t ex färgat eller målat med giftig färg, eller ytbehandlade metaller. Leksaker baserade på livsmedelsförpackningar är normalt ofarliga om de inte är av metall. Många produkter som tillverkas idag är gjorda av ofarliga och icke allergiframkallande material då kraven i industrin är hårda då de som jobbar i produktionen utsätts för mycket större doser än slutanvändaren och därför kräver hälsosamma material. Tänk också på att regelverket gällande produkter för människor är mycket hårdare reglerat än för djur! Ta för vana att alltid kontrollera leksakerna dagligen, mycket kan hända på en dag och leksaken kan bli farlig då papegojans lek ofta går ut på att ha sönder leksaken. T ex kan rep bli slitna och fransiga så att t ex en klo eller fot kan fastna. Stora papegojor har mycket stark näbb och kan bita sönder det mesta och de är envisa, kontrollera därför att det inte blivit vassa kanter och sprickor i materialet. Lämna heller inte fågeln ensam med en ny leksak, titta hur den leker med leksaken en stund för att se att den inte kan göra sig illa eller blir rädd. Youschi, Fia och Gobi bor i en stor bur på dagarna (finns under så här bor vi) och i den finns det några leksaker. Tyvärr är det ingen av dem är som är direkt lekfull. Vad det beror på vet jag inte, kanske har de inte den läggningen eller så har de inte lärt sig att leka med leksaker. Men både Youschi och Fia älskar att bita sönder kottar eller pennor (som de inte får leka med). Fia gnager på allt hon kan och tycker att det är jätteroligt när jag sätter in grenar och ris i buren. Gobi gnager också på riset men han föredrar att bita i en bit hamparep som jag knutit en knut på i båda ändar, men det vill han helst göra på tvättmaskinen, jag vet inte om han är för gammal för att leka eller om hans torftiga bakgrund har något med saken att göra. Men så kom Filuren till familjen och han har helt andra krav när det gäller leksaker. De andra sitter och slöar långa tider på dagen, men det gör inte Filuren, han är nästan alltid aktiv och full med hyss. Då får man se till att sysselsätta honom då vi tyvärr inte kan vara hemma hela dagarna och leka med honom. Så det var bara att införskaffa lämpliga leksaker. Det finns massor av leksaker att köpa i t ex zooaffärer, på den svenska sidan www.gojskoj.se, den engelska sidan www.24parrot.com eller den amerikanska sidan www.aviannaturals.com. Personligen tycker jag att leksakerna är ganska dyra, speciellt de som ska bitas sönder då det går alldeles utmärkt att tillverka dessa leksaker själv. Sidorna innehåller också många leksaker som tilltalar människors köplust snarare än fågelns intresse. Dock har jag kompletterat med ändamålsenliga leksaker därifrån.
Filuren leker med en kotte, han drar, biter och släpar runt på den... Bland det billigaste är kottar. Jag plockar stora gran och tallkottar, torkar dem så att de öppnar sig och binder sedan fast dem på gallret. De brukar smulas sönder tills bara snöret (vanligt steksnöre som köpes i mataffären) återstår. Tallkottarna brukar jag lägga ovanpå buren där de brukar gnaga på dem, och ofta blir de så irriterade på kotten att de i vredesmod under skrik och protester slänger kotten på golvet. Det är riktigt kul att beskåda dem när de blir så arga. Billigt är även pappershylsan som är kvar när toalettpappret är slut. Jag brukar sticka in den genom burgallret och den flisas sönder ganska snabbt. Det går även att trä upp rullen på snören och hänga upp.
En vanlig toarulle sysselsätter oss en bra stund, och nya skapas hela tiden... Äggkartonger uppskattas av Filuren och Gobi. Jag gör ett hål i mitten och trär upp den på en gren på klätterträdet. Gobi gör pappersflingor av kartongen på nolltid medan Filuren mer leker och biter i den. Mjölkflärpar eller nu vad man kallar den lilla kartongbit som man river bort när man öppnar en mjölk- eller filförpackning är bland det bästa Youschi vet. Han biter, gnager och flisar söder den. Eftersom han har så lite näbb så har han att göra en stund. Skruvkorkar av plast från Tropicana juice, Gomorron juice eller 1,5 liters läskedrycksflaskor är också skoj, helst röda eller i någon annan klar färg. Plåtkapsyler däremot är mindre lämpliga. Grenar och ris av lövträd är alltid populärt. Jag brukar säga att jag har påskris året runt. Jag förvara riset i en stor urna med vatten, på vintern låter jag riset stå i cirka en vecka innan de får det. Riset har då hunnit att utveckla små knoppar som tydligen är väldigt intressanta. På sommaren håller sig riset färskt när det står i vatten och bladen vissnar inte. Se till att riset inte plockas för nära en trafikerad väg. Jag brukar ta björk, asp och annat sly som växer i naturen. Undvik träslag med mycket kåda såsom gran och tall. Många leksaker för barn är också lämpliga för papegojor och består oftast av helt ofarliga material. T ex stora plastbokstäver, plastkedjor eller olika träleksaker. Om du inte vill köpa nytt, finns det gamla avlagda att tillgå eller att köpa.
Rep är också en enkel och billig leksak, dock kanske lite svårare att få tag på. Det gäller att se till att repet är av naturfiber såsom hampa, bomull eller sisal. Tjocka hampa- och bomullsrep hittar man i närmaste affär för båttillbehör, se dock till att repen inte är tjärade. Jag köper tjockt rep till Gobi som han får bita i och lite tunnare för att göra andra leksaker av. Av rep kan man också göra stegar som t ex gör att de kan komma upp från golvet. Har man tillgång till borrmaskin och såg ökar möjligheterna. Med hjälp av lite tjockare grenar kan man då enkelt göra många olika leksaker. Såga olika tjocka grenar i olika längder, tjocka grenar kan även kapas till plattor. Borra hål i dessa och trä upp på ett rep och häng i buren eller lägg på burtaket. Välj gärna olika träslag med olika hårdhet och struktur på barken. Fia uppskattar att bita och flisa söner trät och Filuren sitter gärna på burtaket och leker med sådana leksaker. Även tjockt läder brukar uppskattas att bita i. Se dock till att lädret är ofärgat och naturgarvat! På Panduro hobby (www.panduro.se) kan man köpa massor av olika träföremål att göra leksaker av. Jag har köpt träkulor och träringar i olika diametrar. Det finns även trähjul och knappar. De säljer också sisalsnöre i olika tjocklekar. För att träkulorna, träringarna och snöret ska bli lite roligare färgar jag dem i olika färger. Jag använder vanlig karamellfärg som jag gör en högkoncentrerad blandning av, mycket färg och lite vatten. Jag doppar delarna och snöret i färgen och låter det torka på ett galler. Därefter trär jag upp träkulor, träringar, grenbitar i olika varianter och hänger in eller lägger dem på buren beroende på om fåglarna ska leka med det när de är inlåsta på dagen eller utanför buren när jag är hemma.
Karamellfärgade trädetaljer och sisalsnören från Panduro, ser de inte spännande ut? För att hänga upp leksakerna i buren kan man antigen knyta fast dem, men då kan det vara svårt att ta bort dem, jag använder karbinhakar med fast ögla, om man är duktig kan man splitsa fast snöret i öglan. Karbinhakarna köper jag på Clas Ohlsson (www.clasohlson.se). De flesta av leksakerna du hittar på webben eller i en zooaffär gör du enkelt själv. Och kom ihåg att papegojan inte har samma krav som du på hur det ser ut. De flesta leksaker är designade för att locka köparen, inte papegojan till köp! Papegojan är bara intresserad av starka färger och spännande former och funktioner som utmanar dess intelligens, inte finish. Det är bara din fantasi som sätter begränsningar!
Exempel på lite hemmatillverkade leksaker som är gjorda enligt beskrivning i artikeln.
|