PRAKTISKA LÖSNINGAR

De stora har tillverkat trevliga sittpinnar av tallrikar för blomkrukor som vi kan sitta och smutsa ner på.

Den är fastsatt med en försänkt skruv genom tallriken. Tänk på att skruvens huvud måste vara så stor att den klarar av krafterna utan att tallriken spricker, vi använder rostfri försänkt M6. I pinnen sitter något som ibland kallas för skruvmuff, en mutter med trägänga på utsidan. De går bland annat att köpa på Bauhaus. Självklart går det också att använda en träskuv, men då är det inte lika lätt att ta isär om du vill ta med dig tallriken.



Det är inte alltid vi är snälla och vill komma, då är denna pinne praktisk.



Är det bara vi som har problem med selarna som finns att köpa på stan? De är för klumpiga för mindre fåglar (dit räknas Youschi) och även om fågeln accepterar selen är det alltid kul att bita i den med resultat att den snart blir fransig.

Ovan syns en egenhändigt tillverkad sele som är slankare och mycket tåligare, priset för materialet är runt 100 kronor. Den består av en kedja inköpt i en järnaffär och diverse detaljer från en välsorterad sportfiskeaffär. Kedjan är av segt stål och dess länkar små så att de inte ger efter när fågeln biter. De andra delarna är i rostfritt stål och storleken på låsen är den största möjliga, om du jämför med tiokronan ser du att det är den storleken som används vid havsfiske eller möjligen för de stora laxarna. Tänk på att det finns flera olika sorters låsmekanismer, de vi använt har en krok som gör att det krävs mer för att kunna öppna låset. Var noga med att bocka in änden på tråden så att den inte pekar ut från låset och kan skada fågeln. De två fjäderringarna är bara stora nog att låta kedjan löpa igenom två gånger så att en åtta bildas, den lilla går runt halsen och den stora med låset på ryggen runt bröstet.

Konstruktionen är inte tung, men vi har ändå bara kedja den första biten på kopplet där fågeln normalt biter. I andra änden på kopplet sitter en karbinhake så att man enkelt kan binda fast fågeln. Tänk på att aldrig lämna en fågel utan uppsyn om den har sele på sig! Om du har tur lyckas den bara rymma, i värsta fall kan den skada sig ordentligt. Tänk på att fågeln inte omedelbart kommer loss även om låset går upp då det även är en ögla runt den smala halsen som måste bort innan rymningen är ett faktum.



Det går att köpa speciella pinnar som sätts fast på kaklet med sugproppar. Sedan finns det billigare men lika väl fungerande lösningar. Duschstången är ett alternativ, men den sitter ofta för högt, alternativt kan man sätta upp en till längre ner.

Vår lösning är enkel, normalt finns det en duschstång med fäste för duschhandtaget, sänk ner den till lämplig nivå och stoppa in en pinne. Tänk på att inte göra pinnen för lång då det finns risk att plastfästet kan gå sönder av hävstångskraften om fågeln sitter längst ut.





ANPASSNINGAR HEMMA


I den ständiga kampen om att förstöra och skita ner dörrar, har en upp och nervänd bit stupränna av plast gjort underverk. Den skyddar mot åverkan på dörren och förhindrar att skiten rinner längs med dörren. Den sätts enkelt dit i två hål på ovansidan av dörren. Väl på plats går dörren inte att stänga och därför skyddar den även mot klämskador. Konstruktionen består av två gängade stänger och fyra muttrar förutom stuprännan och pinnen.



Om ni inte vet det så kan vi berätta att papegojor skiter ofta. För att slippa torka golvet jämt har vi på strategiska platser placerat ut plastskivor. Bilden visar skivorna som ligger runt buren. Notera även den lilla stegen som hänger till vänster, den gör att de kan klättra upp till buren, ett rep går också bra.



Vi använder vanliga kontorsstolsskydd som vi köpt på IKEA. Skär en skåra i dem från båda sidorna med en mattkniv och knäck dem i lagom stora delar.



Bakom buren hänger en masoniteskiva som är målad i samma färg som väggen.



När vi klädde om sofforna för ett år sedan gjorde vi överdrag i samma tyg. Mellan tygen ligger frottéhanddukar som suger upp om olyckan skulle vara framme.



Fia går hårt åt väggarna där hon kommer åt, vår telefonledning är illa åtgången. Med detta dörrskydd kommer hon inte åt väggen.



Gobi gillar att sitta på tvättmaskinen, problemet är bara att elkabeln var spännande. Detta löstes med hjälp av ett VP-rör som används för att göra fasta elinstallationer.



När mer än tio blomkrukor åkt i golvet då Filuren landat i dem, var det dags att göra något åt det. En planka fastsatt med hjälp av fyra plåtbleck som fixerar plankan vid fönsterbrädan genom att greppa på ovan och undersidan gör underverk. Blecken är vanliga vinkeljärn av två mm tjock plåt som vi köpt i järnaffären och bara rätat ut lite.

Nya innerdörrar och andra oskyddade områden som är lätta för fågeln att nå är vad fågeln gillar att gnaga på. Vad kan man göra för att skydda dessa ytor? Vi fann att Bauhaus har plast- och aluminiumlister som löser problemet. Beroroende på fågelns näbb behövs plast eller aluminium. Stål finns också...

Tillbaks