En dag i slutet av november ringde Diana från Fjärils- och fågelhuset mig, då jag står som kontaktperson för riksförbundet i Mälardalen. Hon undrade om SBF var intresserade av att visa upp sig i deras lokaler under jullovet. Det pågick en utställning med två 13-åriga pojkar som är fågelskådare och även målar av fåglar i akvarell. De ville nu göra något mer av den utställningen och därför även visa upp lite tropiska tamfåglar. Diana berättade vidare att de bjudit in en annan djurorganisation under höstlovet som lovat att de skulle komma och visa upp sig och sina djur, men det blev dock en stor besvikelse då endast en person kom dit. Jag försäkrade henne att så skulle det inte bli när vi kommer! På klubbens årsmöte tidigare samma månad hade vi pratat om olika sätt att marknadsföra klubben och jag visste att detta var ett förträffligt tillfälle som klubben inte fick missa. Jag sade detta till Diana och berättade att jag själv har sex amasoner och att jag med all säkerhet kommer att ställa upp. Samma kväll ringde jag min kompis Pia som sitter med i SBF:s styrelse, hon blev eld och lågor, detta får vi inte missa!
Youschi, Stisse och Grynet sitter och slöar på pinnen. Pia tog hand om planeringen tillsammans med Diana och de kom fram till att en voljär med undulater förutom de stora papegojorna skulle bli bra. Undulaten är en fågel som många känner igen och har haft, den är även en lämplig nybörjarfågel och därför lämplig att visa upp då många barnfamiljer besöker Fjärilshuset. De stora papegojorna kommer att sitta antigen på axeln eller på papegojställningar. Vi skulle också få ta med vår informationsskärm, bord för informationsmaterial och tidningar fick vi låna. Diana ombesörjde att informera dagstidningarna om att vi skulle vara där och i några lokaltidningar visade de även upp bilder på papegojor som vi skickat till dem. Pia och jag fördelade arbetet mellan oss, jag hämtar burar, papegojställningar och informationskärmen i klubbens förråd och Pia tar med sig grenar, ris och hö att ha i voljären. Undulater lånade vår klubbordförande ut, 14 stycken. Klockan 9.30 på annandagens morgon mötte jag Uffe vår förenings kassör vid förrådet, det är han som har nyckeln dit. Snacka om antiklimax när vi upptäckte att nyckeln till dörren in till förrådet inte passade, bostadsrättsföreningen som klubben hyr förrådet av hade bytt lås! Vad gör man tidigt en helgdag en dryg timma innan utställningen öppnar? Som tur var löste det sig då vi fick tag på en annan voljär av samma storlek och en enklare papegojställning. Lyckligtvis fanns också en av informationsskärmarna på en annan plats.
14 undulater for omkring i den stora buren. Tio över elva när Fjärilshuset precis öppnat kom vi med voljären till Fjärilshuset och började montera upp montern. Papegojställningarna ersättes av tjocka grenar som vi hängde upp i takstolar och värmerör. Det var mycket populärt att sitta på grenarna och även att flyga upp och sätta sig i takkonstruktionen. Voljären med undulater inreddes med tjocka grenar, björkris och granris. På botten lade vi hö. Undulaterna verkade trivas, de flög omkring och i slutet av helgen fanns det inte mycket ris kvar, allt var nergnagt. Första dagen visade vi upp förutom undulaterna sju olika amasoner. Det kom totalt 210 betalande besökare varav många enkom kom för att vi var där, de kom direkt fram till oss med sina frågor. Det handlade om problem med att få fåglar tama, vilken fågel är lämplig som första fågel, skillnad mellan t ex kakadua och amason, vilka av de stora arterna skriker mest mm. Då jag själv har sex olika amasoner pratade jag med besökare som undrade vad som skiljer de olika amasonartena åt. Många besökare hade även egna fåglar och kom dit för att prata fågel och utbyta erfarenhet, det blev bl a prat om vilken sorts mat man bör ge sin fågel. Andra dagen kom det ännu fler besökande, 298 stycken. Vi visade upp nio olika amasoner och Jocke, en Vittoftskakadua som är veteran när det gäller att visa upp sig på utställningar. Han är jättesnäll och barnen gillar honom då han älskar att bli klappad och gärna sitter på deras axlar.
Jocke flyttade som vanligt runt bland besökarna. Mest besökare kom det på söndagen, 360 stycken. Vi visade upp denna dag tre Vittofskakaduor och sju amasoner. Stundtals var det kö i lokalen för att alla skulle kunna titta på våra fåglar. Denna dag precis som tidigare dagar kom många direkt till vår monter, gick och tittade på de övriga växthusen med fåglar och fjärilar, för att sedan komma tilbaks till oss. Kommentarer som "Vi måste gå hem nu" var inte ovanliga bland besökarna. På tidigare mässor och utställningar har vi tagit betalt direkt av dem som ville bli medlemmar. Men detta har i bland varit lite bökigt då vi haft ont om växelpengar. Därför beslutade vi denna gång att intresserade fick skriva upp sig på en blankett, för att efteråt få hemskickat inbetalningskort och information. Totalt under helgen fick vi 20 personer som anmält intresse att bli medlemmar vilket vi tycker är ett mycket bra utfall.
Stundtals var det riktigt fullt i vår monter. Slutligen kan jag säga att det alltid är roligt att visa upp hobbyn och prata fågel med andra som är intresserade. Lokalen på Fjärilshuset var mycket trevlig, lagom stor och jag hoppas att vi får komma dit fler gånger.
|