FIA


När du läser denna artikel ska du tänka på att den är skriven till tidningen Fågelhobby i början av 2000-talet. En del av innehållet speglar hur det var att ha papegoja då, bland annat var vingklippning mycket vanligt.

Ville man ha information om papegojor gick man till biblioteket och lånade böcker, och då framför allt Uno Plazikowskis Stora Burfågelboken där man kunde läsa lite om olika fågelarter (papegojor, finkar, duvor och höns), var de kom ifrån, hur de såg ut samt att papegojor skulle äta fröer, jordnötter och frukt.

Ville man ha kontakt med andra fågelägare gick man med i en fågelförening där man i första hand träffade uppfödare.

Idag är allt annorlunda, det finns mycket information på Internet i form av hemsidor, chattar och forum. Tänk dock på att vara källkritisk, tyvärr är den som skriker högst och skriver de bekvämaste svaren ofta inte den som har den bästa, korrekta och största kunskapen. Idag finns det många bra böcker, på http://www.youschi.se/Artiklar/Books/Bocker.htm, har vi listat upp en del böcker och filmer.
Ganska snart började jag tycka synd om Youschi när han satt ensam på dagarna, därför bestämde jag mig för att köpa en papegoja till. Jag hade tillstånd att annonsera men tyvärr fick jag inget napp från någon som hade en Tucumanamason, däremot från en uppfödare i Göteborg som hade en Blåpannad amasonhona på 7 månader. Jag och min pojkvän åkte till Göteborg för att titta på henne. Visst var hon söt men jag var inte så jätteimponerad. Min pojkvän sa däremot efter första titten ”Åhh vad söt hon är, köp henne!" Jag använder de orden mot honom idag när han gnäller att jag inte håller reda på henne när hon drar långa träflisor ur hans köksstolar och äter upp dörrkarmarna. Nu måste jag dock erkänna att hon är väldigt söt och charmig och hon verkar veta om det. Så fort hon gjort något som hon inte får göra och vi skäller på henne, lägger hon huvudet på sned och säger ”Hej Fia” och vips har vi glömt bort det. Hon vet hur man använder sitt utseende och charm för att få det hon vill.

Den här stolen har jag aldrig sett förut...

Den här stolen har jag aldrig sett förut...

Om Fia brukar vi säga, "Rund som en boll, tjock som ett troll". Fia verkar endast ha ett mål i livet, att sitta på någons vänsteraxel, lite lätt uppburrad och se söt ut. På vintern när hon kan flyga (vingpennorna är utväxta) är hon som ett frimärke. Så fort man sätter henne på t ex buren så kommer hon tillbaka till axeln.

Hon är lite mer ”seg” än Youschi som uppför sig mer som en mindre fågel. Fia är mer ”papegojslö”, men det gäller att se upp, hon ser oskyldig ut när hon sitter uppburrad, men är alltid beredd på hyss. Under ytan ryms en liten ligist, hon älskar att bita sönder saker, stolar, dörrkarmar, bordskanter, ja allt som går att flisa sönder. De grenar som jag sätter in i buren flisar hon snabbt sönder.

Hon är inte så kommunikativ som Youschi men älskar att låta. Tv:n på hög nivå, tvättmaskinen eller dammsugaren får henne att hojta ikapp. Hon bollar med olika läten, ord och visslar. Hon lärde sig Gobis alla vanliga ljud och ord väldigt fort. Är hon missnöjd så gnäller hon, till exempel på kvällen när hon är trött och vill sova. Då får man gå och lägga henne, gör man det inte flyger eller går hon själv till buren och klättrar in för att sova.

Hon är inte rumsren ännu, men vi hoppas att det ska komma med åldern. Nu kluttar hon ofta och överallt. Som tur är blir det normalt inga fläckar som består.

Eftersom Fia är ensam tjej i gänget är hon mycket uppvaktad av herrarna, speciellt på våren när de är i häckkondition. Gobi parar sig med pinnen framför henne och stöter upp mat till henne men hon fattar ingenting, hon verkar mest bli rädd. Hon har dock visat lite boinstinkter, hon gillar att gå in i trånga utrymmen. Speciellt förtjust är hon i skåpet ovanför kylskåpet dit hon klättrar in och gnager på alla etiketter på konserverna. Hon gillar även kylskåpet, så fort man öppnar det så kommer hon flygande och går in.

Det är lite kallt, men å andra sidan gott om mat

Det är lite kallt, men å andra sidan gott om mat.

Läs även om Youschi, Gobi, Filuren, Gruff och hur jag började med fåglar.

Tillbaks