Äntligen sommar och semester! Men, vad ska vi göra av fågeln då vi reser bort?? Det är nog en fråga som ställer till problem i många familjer. Att ta med sig hunden och katten är för
många en självklarhet, men fågeln? För mig är det en självklarhet att fågeln, precis som hunden eller vilken familjemedlem som helst, ska få följa med på semestern. Vi tar med oss alla våra fåglar när vi åker till Norge och självklart följer de med då vi åker till sommarstugan.

Men om man nu inte kan ta med sig fågeln på semestern gäller det att hitta någon som kan passa den. Vare sig det är grannen, bästa kompisen eller ett djurpensionat som passar fågeln bör man upprätta något sorts dokument där man skriver in villkor och andra saker som kan vara bra att veta om fågeln. Skriv ut dokumentet i två exemplar, underteckna och behåll varsitt exemplar.
BORTA BRA MEN HEMMA BÄST
Har man någon enstaka fågel är det lättast att fågelvakten låter fågeln bo hemma hos sig. Är man uppfödare eller om man som vi har sex amasonpapegojor är det lättast i fall fågelvakten kommer och bor hos oss, vilket vår fågelvakt gjort då vi åkt till Teneriffa för att besöka papegojkonferensen som anordnas vart fjärde år av Loro Parque.
Lämna till en fågelvakt
Lämnar man bort sin fågel måste man tänka på att lämna med allt fågeln behöver för sin vistelse hos fågelvakten. Det är också bra att ta reda på om det finns några faror i fågelvaktens hem om fågeln ska få vara ute ur buren. Man måste också tänka på om det finns några andra djur i hemmet som kan skada eller skrämma fågeln.
Fågelvakt hemma
Bor fågelvakten hemma så måste man gå igenom var allt finns så som mat, leksaker att byta ut mm. En fördel med att låta fågelvakten bo hemma hos sig är att även blommor bli omskötta och att huset eller lägenheten inte står tom vilket kan locka tjuvar.

Zooaffär eller djurpensionat
Man kan också välja att lämna sin fågel till en zooaffär eller ett smådjurpensionat. Sedan Statens Jordbruksverks förskrift rörande krav på storleken på fåglars burar började gälla är det inte många zooaffärer eller smådjurspensionat som tar hand om fåglar då de kräver så stora burar, man har helt enkelt inte tillräckligt med utrymme att husera så stora burar som krävs.
Väljer man att lämna sin fågel till en zooaffär eller ett smådjurspensionat är det vissa saker man bör tänka på. Har zooaffären eller smådjurspensionatet ett så kallat §16 tillstånd, Djurskyddslagen, ”Tillstånd till yrkesmässig verksamhet eller verksamhet av större omfattning med sällskapsdjur, hästar och pälsdjur (16 § tillstånd)”? Det vill säga att lokalerna är ändamålsenliga, burarna uppfyller myndigheterna krav samt att personalen har relevanta kunskaper Detta kontrollerar man hos Länsstyrelsen. Sitter fågeln i butiken eller bakom i lugn och ro. Hur ser det ut på natten, kan det finnas saker som skrämmer den?
Då det finns många smittsamma sjukdomar som kan drabba fågeln och som man inte kan vaccinera eller bota, bör du kontrollera att det inte finns några andra fåglar inackorderade eller till försäljning som kan smitta din fågel. Detta betyder att lämnar du in en ensam fågel kommer den att sakna sällskap då många zooaffärer eller smådjurspensionat inte har tid att umgås med de inackorderade djuren, utan bara ser till dem då de ger mat och gör rent.
Hur ofta ses fågeln till och har zooaffären eller smådjurpensionatet bemanning alla veckans dagar?
VAD BÖR MAN DÅ TÄNKA PÅ OCH DOKUMENTERA?
Personuppgifter och adress
Självklart ska ditt namn, adress, telefonnummer och eventuellt person- eller organisationsnummer samt samma uppgifter på fågelvakten finnas på dokumentet. Åker du utomlands och kanske inte alltid har mobilen med dig, lämna gärna hotellets telefonnummer. Det kan ju hända något akut så att du måste bli nådd så fort som möjligt, lämna därför så många telefonnummer som du kan.

Tid
Vilken tid ska fågeln passas, och vad händer om du blir försenad hem, till exempel inställt flyg? Ska fågeln vara kvar hos fågelvakten, eller ska någon annan hämta den, och i så fall vem?
Fågelns identitet
Skriv upp fågelns namn, art (både svensk och vetenskapligt namn), ring- eller chipnummer samt även andra varaktiga kännetecken.

Rådgivning
Lämna gärna telefonnummer och e-postadress till någon fågelvän som du känner förtroende för och som fågelvakten kan ringa om det gäller smärre problem.

VAD SKA SKICKAS MED?
Vad följer med fågeln? Bur med inredning, transportbur, leksaker, duschflaska, sele, nattskynke, flis eller annat bottensubstrat.
Dokument
Skicka med en kopia på försäkringsbrevet om din fågel är försäkrad. Upplys om villkoren och om försäkringen har något undantag.
Medicin
Äter din fågel någon medicin? Skicka med tillräckligt med medicin och lär fågelvakten hur man medicinerar fågeln. Låt gärna fågelvakten öva några gånger med till exempel vatten.

Mat
Skicka med ordentligt med basfoder (pellets och/eller frö), eventuellt godis och glöm inte att berätta om du vill att det ska förvaras på något särskilt sätt, till exempel i kylskåpet. Tänk på att frukt och grönsaker inte håller många dagar. Om fågelvakten ska köpa basfoder, frukt och grönt, ge instruktioner på vad som ska köpas och om du har några speciella krav, till exempel att det som köps ska vara kravodlat. Kom överens om fågelvaken ska betala eller om du ska lämna pengar i förskott.
Tänk på att tala om i fall det finns något som din fågel inte får äta och i fall den är allergisk mot något.
Glöm inte att tala om att avokado är dödligt giftigt för fåglar.


ALLMÄN SKÖTSEL
Beroende på hur van fågelvakten är vid fåglar får man berätta olika mycket.
Rengöring
Hur ofta badvatten, mat- och vatten ska fyllas på och hur ofta de ska rengöras och med vad. Badkaret som vi har till våra finkar är svårt att rengöra med en diskborte, för att det ska bli riktigt rent i alla hörn måste man använda en svamp. Kom överens om hur ofta buren ska rengöras.
Vanor, ovanor och rädsla
Beskriv om din fågel har några speciella vanor och ovanor. Till exempel om den vill gå och lägga sig vid en viss tid och om den vill ha en svag nattlampa tänd. Glöm inte att berätta om din fågel är rädd för något.

Utomhusvistelse
Ska din fågel få komma utomhus då den passas? Överväg detta noga då det alltid är en risk att ta med fågeln ut för den som inte är van. Morran lärde sig snabbt att öppna pistolhakarna på sitt sele, därför har hon en annan modell är de andra fåglarna. Kom väl överens om hur en eventuell utomhusvistelse ska gå till.

OM PROBLEM UPPSTÅR
Alternativt hem
Om den ordinarie fågelvakten inte kan passa fågeln, vem ska han/hon då ringa eller skicka e-post till som kan hämta och ta hand om fågeln?
Rymning
Om fågeln skulle råka flyga bort, vad ska då göras och vilka ska kontaktas?

Sjukdom
Skulle fågeln bli sjuk eller skada sig under tiden hos fågelvakten, vilken veterinär ska kontaktas i första och andra hand? Skriv upp kontaktuppgifter och adress till dessa. Vem ska betala för en eventuell vistelse på djursjukhus? Finns det något kostnadstak för eventuell veterinärvård? Vad säger försäkringen? Finns det några undantag och tillåter försäkringsbolaget och kliniken direktreglering så att kostnaden att betala inte blir så hög?

Ibland är det trevligt att vara hemifrån och se något annat!
