BYGGA KLÄTTERTRÄD


När vi köpte vår tredje amason insåg vi att de klätterträd vi byggt för en fågel måste bytas ut så att alla tre kan sitta i det samtidigt.

Eftersom amasoner skräpar ner mycket bestämdes från början att det måste finnas något som samlar upp det de tappar, såsom mat, barkflisor mm. Först stod trädet på tidningspapper men ganska snart visade det sig att det inte fungerade något vidare. Skräpet rullade utanför pappret och trädet var svårt att flytta.


 Ritning 1
När vi besökte en zooaffär såg vi en ara som satt på en ställning med en stor tallrik under. En sådan tallrik skulle lösa alla bekymmer och vi frågade därför om det gick att endast beställa tallriken.

Ett nytt underrede måste byggas till klätterträdet. Underredet består av vanliga hyvlade furureglar som sitter ihop i ett kors. För att få ett plant kors är varje regel urhuggen till hälften av tjockleken i mitten. Längst ut på korset sitter det vanliga kontorsstolshjul (köpta på Clas Ohlson). I mitten av korset är en stolpe vertikalt fastskruvad. Högst upp så sitter även där ett kors för att tallriken ska få stöd. Alltihop är gjort av hyvlade furulister.

Se ritning nr 1




I själva stolpen är ett skruvstift (träskruv i ena ändan och M8 maskingänga i andra ändan) iskruvat så att trädet sedan kan gängas fast. En förbindningsmuff (M8 ”mutter” med trägänga på utsidan) är inskruvad i änden på trädet.

Se ritning nr 2

Ritning 2


Eftersom amasoner älskar att bita och skala grenar har vi gjort trädet i ek som är ett hårt trädslag. Detta för att det inte ska bli flisor av det första dagen, det ska hålla ett bra tag. Det första trädet vi byggde var en stor gren som vi hittade. Det träd som vi nu byggt består av toppen på en ek som blåste ner i en vinterstorm. Toppen, som ser ut som ett stort V, fick ligga och torka ett på månader så att trät och framför allt barken skulle hårdna. Detta för att det inte ska vara så lätt att skala av barken och flisa sönder trät.

Toppen var ett bra grundmaterial som måste kompletteras med flera sidogrenar så att fåglarna har något att klättra i och sitta på.



Att sätta dit sidogrenar kräver lite händighet och tålamod. Det material som behövs är en vass kniv, trälim och borrmaskin med borrar i olika diametrar. Man får välja sidogrenarnas diameter efter hur stor fågel man har. De grenar som vi valde hade en diameter mellan 15mm – 20mm. Både raka grenar och grenar med en klyka användes för att få variation. Allt beror på vad man har för material att välja från. För att sidogrenarna ska sitta ordentligt (och för att det ska se snyggt ut) täljdes änden ner på sidogrenen så att det blev en tapp som sedan trycktes in i ett borrat hål i trädets stam. Det gäller att tälja tappen så att den passar borret man har valt att borra med. Väljer man tjocka sidogrenar så är det lättare om man borrar ett större hål. Då slipper man tälja så mycket. Till de tjockaste grenarna valdes en borrdiameter på 14 mm. Trälim ströks på på tappen som därefter pressades in i det borrade hålet.

Se foto nr 1

Foto 1


Foto 2
Grenarana sattes med sådant mellanrum att fåglarna precis når till nästa gren när de ska klättra, det ger dem lite utmaning. Inga grenar sticker ut utanför tallriken, då hamnar inget skräp på golvet när de sitter längst ut.

Eftersom de ibland tillbringar ganska lång tid sittande i trädet sattes även mat- och vattenskålar dit. En gren i form av en klyka valdes. På ena grenen fästes hållarna till matskålarna och på den andra grenen kan de sitta när de äter.

  Fåglarna får bara vara i trädet när vi är hemma, aldrig annars då det finns risk att de kan skada sig.

Se foto nr 2



På botten av tallriken ligger ett tjockt lager sand, det underlättar arbetet med att sila bort all smuts, en vanlig spade för att sila kattsand används till detta.

För att de ska ha något att göra när de sitter i trädet är det försett med lite olika leksaker. Tomma toalettrullar på ett rep av hampa som de biter sönder, upphängda kottar i snören mm.

För att fåglarna ska komma till och från trädet på sommaren när de är vingklippta, hänger ett tjockt rep av hampa med tjocka bitar av grenar med jämna mellanrum ner till golvet.

Tillbaks