HJÄLP, MIN FÅGEL HAR FLUGIT BORT!


Plötsligt händer det som inte får ske, din fågel får luft under vingarna och flyger och sätter sig utom räckhåll i närmaste träd.

Hur kan man undvika att detta inträffar och vad kan man göra när det skett?

Många av dem som har tamfåglar låter sin fågel sitta på axeln och har vant sig vid att ha fågeln sittande där. Det är då lätt att på sommaren glömma bort att fågeln sitter där när man springer ut och in genom t ex altan- eller balkongdörren. För att förhindra att detta sker kan man sätta upp en stor lapp ovanför handtaget där det t ex står –Tänk på fåglarna! Då får man sig en tankeställare varje gång man öppnar dörren, –Har jag min fågel på axeln eller är den i närheten?

Altandörrar, dörrar och fönster står ofta på glänt under den varma årstiden, risken är då stor att de glider upp om en vind får tag i dem. Många dörrar och fönster går att låsa genom att vrida ner handtaget, på sätt kan man säkerställa att öppningen inte är stor nog för att fågeln ska kunna ta sig ut. Se därför till att de är i låst läge så att de inte kan öppna sig mer än du vill. Har du ett fönster öppet regelbundet eller om fönstret saknar ovan nämnda spärrfunktion, är det lätt att sätta en barnspärr på fönstret, det går då inte att öppna mer än några centimeter. Att hänga en tunn gardin som ett nät framför dörren eller fönstret är ett annat sätt att hindra att fågeln flyger ut.

Fönsterspärren låser fönstret så det inte kan flyga upp av en vindpust, inte heller kan din fågel öppna det och rymma. Slutligen skyddar även denna anordning mot tjuvar

Har du barn hemma som lätt glömmer en dörr eller ett fönster öppet? Se till att fågeln vistas där den är säker eller i ett rum dit du stängt dörren och sett till att ingen går in.

Har du din fågel i en voljär utomhus? Montera en sluss som ingång för att minimera risken att den smiter ut när du går in.

Har du din fågel ute i en bur? Kontrollera att bur och botten sitter ordentligt fast i varandra. Välter buren är det lätt hänt att bur och botten lossnar från varandra med följd att fågeln flyger ut. Sätter du burens överdel direkt på marken, var noga med att förankra den ordentligt i marken så att den inte välter. Detta är en vanlig orsak till att fåglar flyger bort där barn och hundar är inblandade.

Om man har lärt fågeln att komma till handen på kommando, är detta något som förhoppningsvis kan användas om fågeln flugit bort och man får kontakt, locka gärna samtidigt med lite godis. Att lära fågeln att komma på kommando är därför en mycket bra övning som man kan ha nytta av i olika situationer.

Det säkraste sättet är att vingklippa fågeln så mycket att den inte kan fl yga ut från hemmet. Tänk dock på att en vingklippt fågel som bara flyger några meter inomhus, lätt flyger upp i ett träd utomhus när den får motvind eller får upp farten genom att starta från hög höjd som från en lägenhet eller nerförsbacke och på så sätt får bärighet nog att flyga iväg. Håll även noga koll på att inte nya fjädrar gör att flygförmågan återskapats.

Vad gör man då om fågeln flyger bort? Självklart ska man ringa till polisen. Får du tag i din fågel är det bara att ringa igen och de annullerar lätt din efterlysning. En vanlig missuppfattning är att det inte är någon idé att ringa till polisen då man tror att fågeln frusit ihjäl eller blivit dödad. Otroligt nog överlever fågeln i ett mycket kallare klimat än man kan tro, det kritiska är ofta maten som ger den energi att hålla värmen, ofta finner den även platser som är varmare i form av olika krypin eller värmeutsläpp från hus. Det finns många exempel i vårt land på undulater och andra fåglar som lever vilt i flera år.

Många gånger infångas också fågeln, men hur ska ägaren lokaliseras om det inte finns någon efterlysning? Ibland kan man spåra fågeln via uppfödaren om den är ring- eller chipsmärkt i Sverige, men det bästa är att gratis anmäla fågeln till Riksförbundet Svensk Fågelhobbys register då uppfödaren ofta inte vet vem som äger fågeln den dagen den hittas eller märkningen inte går att spåra då den är från utlandet. Se därför till att din fågel finns i riksförbundets register, då kan de snabbt och enkelt kontakta dig om de finner din fågel.

Om olyckan har skett och fågeln smitit ut, försök att se vart den tar vägen och följ efter. Om möjligt, ta med en liten bur, handduk och något som fågeln gillar, t ex jordnötter eller annat fågelgodis som du kan locka den med. Många gånger blir fågeln hungrig efter några timmar och då är det svårt att motstå godis.

Har fågeln en partner, ta med den ut i en bur så att den kan locka på den bortflugna fågeln och hålla kontakt med den. Om du har möjlighet, stanna kvar hos fågeln och följ efter så länge som möjligt.

Har den flugit iväg och du vet inte var den är, ta hjälp av allmänheten. Sätt upp lappar där du informerar om att fågeln flugit bort, glöm inte att datummärka lapparna så att läsaren ser att det var nyligen. Vi har nog alla sett olika efterlysningar där vi inte kunnat bedöma om den fortfarande är aktuell. Erbjuder du hittelön, ökar chansen att du får hjälp. Lapparna sätts upp på anslagstavlor, stolpar, busskurer, tågstationer, affärer, portar mm inom en stor radie, en fågel kan flyga många kilometer. Ta även kontakt med zooaffärer, andra organisationer som förevisar djur och veterinärer då de kan bli kontaktade av den som hittat din fågel, tyvärr är detta inte ovanligt då många inte vet att polisen ska kontaktas. Har du möjlighet, lägg lappar i brevlådor. Ta även kontakt med barnen i områden där du misstänker att fågeln kan finnas och hör efter om de sett din fågel. Om inte, be att de håller utkik och erbjud hittelön. Skicka in ett meddelande till olika hemsidor att din fågel flugit bort, t ex på Riksförbundet Svensk Fågelhobbys hemsida www.fagelhobby.nu under efterlysningar, eller www.upphittat.se där man kan lägga in både upphittat och borttappat. Det finns även många andra fågelrelaterade hemsidor som tillhandahåller denna tjänst.

Bor du i ett tättbebyggt område, ta kontakt med renhållningsarbetare (gatusopare, parkarbetare) och be att de håller utkik. Gå till närmaste bussgarage för lokaltrafiken eller taxibolag och prata med dem och fråga om du får sätta upp en lapp på deras informationstavla. Finns det några lokala medier där du bor? Sätt in en notis lokaltidningen, prata med lokalradion om de kan omnämna att din fågel flugit bort i en sändning.

Två fåglar som vi lyckats fånga in, blågula aran Charlie och en gulkindad amason.

När du lokaliserat var din fågel håller hus, åk dit. En bortflugen fågel brukar hålla sig inom ett begränsat område. Prata med boende och be om tips var fågeln brukar ses inom detta område, sovplats, utfodringsplats eller om den flyger tillsammans med vilda fåglar. Om den brukar hålla sig till något speciellt ställe, fråga de boende intill om de kan utfodra fågeln. Ta gärna med en bur att servera maten i då tamfåglar ofta är vana att få mat i buren. En blåpannad amason infångades med hjälp av denna metod i oktober, den hade flugit bort i maj när hunden välte buren som stod på gräsmattan. Fågeln infångades fem kilometer från sitt hem. En fågel som varit ute brukar vara intresserad av mat, ju fetare maten som bjuds är, desto bättre. Jag brukar rekommendera en välgräddad Billy’s pizza med en massa ost. En halsbandsparakit infångades med hjälp av en flottig pizza.

Är fågeln van att sitta med andra fåglar, kontakta närmaste fågelklubb och fråga dem om de har medlemmar med utevoljärer i området där din fågel försvann. Ofta söker sig fåglar till andra fåglar av samma art eller närbesläktade arter, chansen finns därför att fågeln sökt sig dit. En undulatuppfödare i Mälardalen trodde att han hade hål i sin voljär då en undulat flög runt i trädgården. Han konstaterade att voljären var hel och att det var en främmande fågel. Han fångade in den och har kvar den än idag då det inte fanns någon efterlysning på fågeln.

Vad ska man då göra när man infångat sin fågel eller en annan bortflugen fågel? Se till att fågeln får mat och vatten. Är fågeln utmattad och inte vill äta själv måste den handmatas. Det gör man lättast med en spruta med 39 gradig fågelvälling i, samma mat som uppfödare ger till ungar som handmatas. Har vällingen den temperaturen sväljer fågeln reflexmässigt. Kontakta närmaste fågeluppfödare och fråga om du får köpa lite, fågelvälling finns även att köpa hos välsorterade djuraffärer. Det går även att mala pellets till fint ett mjöl och blanda ut med t ex juice eller vatten och ge till fågeln. Är fågeln utmattad, sätt fågeln varmt (+30C) och i en liten bur där den får vara i fred. Har fågeln varit ute en längre tid och den är tam, undersök den för att se om det finns några skador, det händer att skator och kråkor är elaka och hugger efter fågeln som kan gett den skador. Är du osäker på hur fågeln mår, kontakta en fågelkunnig veterinär för råd.

Till sist, ge inte upp! Många fåglar och då framför allt tamfåglar som är orädda och söker sig till människor kommer ofta tillrätta.
Tillbaks